INFORMAREprivind securitatea documentelor de identitate la nivelul U.E. 

INFORMAREprivind securitatea documentelor de identitate la nivelul U.E. Astăzi, 06.06.2019,

Astăzi, 06.06.2019, Consiliul a adoptat un regulament care va asigura faptul că buletinele de identitate ale cetățenilor UE și documentele de ședere eliberate cetățenilor UE și membrilor familiilor acestora din afara UE sunt mai sigure.

Noile norme vor îmbunătăți securitatea cărților de identitate introducând standarde minime atât pentru informațiile conținute în acestea, cât și pentru funcțiile de securitate comune tuturor statelor membre care emit astfel de documente.

Conform noilor reguli, buletinele de identitate vor trebui să fie produse într-un format de card de credit uniform (ID-1), să includă o zonă care poate fi citită de aparatul de scanat și să respecte standardele minime de securitate stabilite de ICAO (Organizația Aviației Civile Internaționale). De asemenea, va trebui să includă o fotografie și două amprente ale deținătorului de card, stocate într-un format digital, pe un cip fără contact. Cardurile de identitate vor indica codul de țară al statului membru care le eliberează, în interiorul unui drapel al UE.

Cardurile de identitate vor avea o perioadă minimă de valabilitate de 5 ani și o perioadă maximă de valabilitate de 10 ani. Statele membre pot emite cărți de identitate cu o valabilitate mai mare pentru persoanele cu vârsta de 70 de ani și peste.  Noile norme vor intra în vigoare la 2 ani de la adoptare, ceea ce înseamnă că până la acea dată toate noile documente trebuie să îndeplinească noile criterii. Informațiile colectate pe cardurile de identitate nu cad în mâinile greșite. În special, autoritățile naționale vor trebui să asigure securitatea chipului fără contact și a datelor stocate în acesta, astfel încât acesta să nu poată fi fraudat sau accesat fără permisiune.