Comunicat de presa 02.09.2020 privind sedinta de lucru online cu cele 101 UAT-uri din judetul Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

 

 Astăzi, 02 septembrie, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, a avut loc prima ședință de lucru online cu reprezentanții celor 101 unități-administrativ teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor.

Ședința a fost realizată cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale și, pentru operativitate, s-a desfășurat în două sesiuni, începând cu ora 12.00, pentru 50 de participanți, respectiv ora 13.30, pentru 51 de participanți.

La întâlnire au participat reprezentați ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, ai Direcției de Sănătate Publică Bihor și ai Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Bihor.

Primul punct pe ordinea de zi a vizat îmbunătățirea comunicării dintre primării și autorități. Prefectul Dumitru Țiplea a solicitat edililor creșterea celerității privind timpul de răspuns la circularele emise de Instituția Prefectului, menționând cele 25 de circulare emise privind aplicarea de măsuri împotriva Covid-19, 12 circulare emise în contextul procesului electoral, precum și altele, referitoare la Programul Operațional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate și la măsurile pentru sprijinirea categoriilor de elevi defavorizați.

Următorul punct a fost legat de alegerile locale, respectiv delimitarea și numerotarea secțiilor de votare în UAT-uri, desemnarea președinților și locțiitorilor birourilor electorale ale secțiilor de votare și statusul buletinelor de vot.

Pregătirea unităților de învățământ pentru începerea anului școlar a fost cel mai amplu subiect, vizând prezentarea Ordinului comun al Ministrului Educației și Cercetării și al Ministrului Sănătății nr. 5.487/1.494 din 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul instituțiilor de învățământ în condiții de siguranță epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2. În cadrul discuțiilor au fost identificate soluții privind asigurarea prezenței unui cadru medical pentru monitorizare în fiecare unitate de învățământ din județul Bihor.

Penultimul punct a adus în discuție Legea nr. 129/2020 pentru modificarea Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia. Prefectul Dumitru Țiplea a atras atenția participanților asupra obligativității de a aplica prevederile legale, împreună cu alți deținători și administratori de terenuri, aceste aspecte fiind aduse în atenția edililor de către Instituția Prefectului prin circulare emise anterior în cursul acestui an.

Ultimul subiect a vizat prezentarea și aplicarea la nivelul județului Bihor a prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 729/2020 pentru modificarea şi completarea anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 16 august 2020, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Documentul oficial a adus, printre altele, modificări privind desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, precum și a restaurantelor și cafenelelor în spații închise, care este permisă, cu respectarea tuturor prevederilor legale, în localitățile în care incidența cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală de 1,5/1.000 de locuitori. Prefectul Țiplea a informat participanții asupra Hotărârii nr. 24 din 01 septembrie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Bihor, prin care s-au stabilit măsuri cu privire la deschiderea restaurantelor și cafenelelor în UAT–urile din județul Bihor.

Cancelaria Prefectului                                                                         Oradea, 02.09.2020

Județul Bihor