Comunicat de presă 03.11.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 3.11.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:
• 466 persoane internate;
• 4460 persoane vindecate.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 02 noiembrie, ora 08:00 – 03 noiembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1202 de persoane carantinate și 1791 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 179 societăți comerciale și 90 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 89 de sancțiuni contravenționale, din care 59 cu avertisment scris și 30 cu amenzi în valoare de 15.250 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 237 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 46 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 17 în patrule mixte, aplicând 18 sancțiuni contravenționale din care 10 avertismente scrise și 8 cu amenzi în valoare de 5.750 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU) au asigurat suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea. În aceste misiuni au fost implicate 10 cadre ale ISU „Crișana”.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.