Comunicat de presă 03.12.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 3.12.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 170 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 452 persoane internate;
• 11618 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 430 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 2 decembrie, ora 08:00 – 3 decembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de
control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1646 de persoane carantinate și 2012 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 95 societăți comerciale și 99 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 289 de sancțiuni contravenționale, din care 127 cu avertisment scris și 162 cu amenzi în valoare de 81.290 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 313 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 39 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 13 în patrule mixte, aplicând 31 sancțiuni contravenționale din care 27 cu avertisment scris și 4 cu amenzi în valoare de 2.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020. Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu polițiști, au
asigurat paza permanentă în localitățile carantinate: Câmpani, Fînațe, Sighiștel si Nucet .

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) au efectuat 103 acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. Personalul ISU BH asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 41 de cadre ale ISU „Crișana“.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.