Comunicat de presă 05.07.2020 – privind acțiunile de verificare a respectării măsurilor de prevenție împotriva Covid-19 în județul Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

În intervalul 4-5 iulie, conform ordinului emis de prefectul Dumitru Țiplea, s-a desfășurat o acțiune integrată de verificare respectării a prevederilor legale și a măsurilor de protecție sanitară în zonele aglomerate, centre comerciale, piețe, târguri, terase, precum și în transportul în comun și în trafic, în vederea prevenirii răspândirii Covid-19 în județul Bihor.

În cadrul misiunilor au fost angrenați 177 de reprezentanți ai instituțiilor de aplicare a legii din județul Bihor, cu atribuții în domeniu, respectiv 145 polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, 17 jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi, 6 cadre ale Poliției Locale, 4 pompieri militari din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana”, 2 comisari ai Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor, 2 inspectori ai Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, 3 inspectori ai Direcției de Sănătate Publică, precum și 2 inspectori ai Inspectoratului Teritorial de Muncă.

Echipele mixte au acționat integrat, verificând respectarea prevederilor legale dispuse în contextul stării de alertă și a măsurilor sanitare în 79 societăți comerciale.În urma controalelor au fost identificate 3 societăți comerciale care nu respectau măsurile de diminuare a impactului riscurilor conform Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, pentru care au fost aplicate 3 sancțiuni cu amenzi de 21.000 lei, pentru organizarea de activități în spațiul public/privat/închis pentru care au fost instituite interdicții/restricții. De asemenea, a fost aplicată și o sancțiune cu amendă în valoare de 1.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.G. nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

În urma controalelor efectuate în transportul în comun și în trafic, pentru nerespectarea măsurilor de protecție individuală (purtarea de mască) au fost aplicate 5 sancțiuni cu amenzi în valoare de 3.500 lei. De asemenea, au fost aplicate 166 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 66.890 lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Echipele de control au aplicat și 8 sancțiuni cu amenzi în valoare de 2.200 lei pentru nerespectarea Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

În urma acțiunilor desfășurate în intervalul 4-5 iulie au fost aplicate 185 amenzi în valoare de 95.090 lei. Acțiunile de verificare vor continua la nivelul județului Bihor și în următoarea perioadă, pentru prevenirea și limitarea îmbolnăvirilor cu Covid-19.

“Pentru a nu fi nevoiți să ne întoarcem la restricții și pentru a reveni la viața noastră de dinaintea pandemiei, trebuie să respectăm măsurile în vigoare și recomandările specialiștilor. Mulțumesc tuturor bihorenilor care le respectă, înțelegând că este un efort comun, al nostru, al tuturor!” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Reamintim că cetățenii pot sesiza cazurile de încălcare a normelor de protecție sanitară apelând la linia TelVerde – 0800800165.

Cancelaria Prefectului                                                                                     Oradea, 5 iulie 2020

Județul Bihor