Comunicat de presă 07.12.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 7.12.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 83 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 430 persoane internate;
• 12403 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 482 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 6 decembrie, ora 08:00 – 7 decembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de
control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1537 de persoane carantinate și 1766 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 104 de societăți comerciale și 117 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 195 de sancțiuni contravenționale, din care 91 cu avertisment scris și 104 cu amenzi în valoare de 64.450 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 293 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 50 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, aplicând 7  sancțiuni contravenționale din care 2 cu avertisment scris și 5 cu amenzi în valoare de 3.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020. Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu polițiști, au asigurat paza permanentă în localitățile carantinate: Câmpani, Fînațe, Sighiștel si Nucet.

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 11  cadre ale ISU „Crișana”.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.