Comunicat de presă 08.12.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 8.12.2020, ora 8:30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 134 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 420 persoane internate;
• 12.640 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 498 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului  Dumitru Țiplea în intervalul 7 decembrie, ora 08:00 – 8 decembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de
control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 2739 de persoane carantinate și 1722 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 88 de societăți comerciale și 84 de mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 125 de sancțiuni contravenționale, din care 84 cu avertisment scris și 41 cu amenzi în valoare de 37.250 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 205 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 25 jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, aplicând 6 sancțiuni contravenționale din care 4 cu avertisment scris și 2 cu amenzi în valoare de 1.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020. Totodată, 6 jandarmi, în patrule mixte cu polițiști, au asigurat paza permanentă în localitățile carantinate: Câmpani, Fînațe, Sighiștel si Nucet.

Echipajele de pompieri ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 10 cadre ale ISU „Crișana”.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.