Comunicat de presă 22.12.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 22.12.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:
• 109 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 360 persoane internate;
• 14.835 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 595 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 21 decembrie, ora 08:00 – 22 decembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de
control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 2123 de persoane carantinate și 1119 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 325 de societăți comerciale și 142 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 206 sancțiuni contravenționale, din care 48 cu avertisment scris și 158 cu amenzi în valoare de 63.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 237 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 46 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 21 în patrule mixte, aplicând 14 sancțiuni contravenționale din care 9 cu avertisment scris și 5 cu amenzi în valoare de 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) au efectuat 55 de acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. Personalul ISU BH asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 37 de cadre ale ISU „Crișana“.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.