Comunicat de presă 23.03.2020 – achiziție Aparat PCR Real Time de testare pentru COVID-19

Comunicat de presă 23.03.2020 – achiziție Aparat PCR Real Time de testare pentru COVID-19

De azi înainte, bihorenii suspecți de infecție cu Covid-19 vor fi testați în laboratorul din cadrul Spitalului Clinic Municipal Dr. Gavril Curteanu din Oradea.
În urma demersurilor efectuate de dr. Gheorghe Carp, împreună cu primarul Ilie Bolojan și prefectul Dumitru Țiplea, în cursul săptămânii trecute s-a achiziționat în regim de urgență un aparat PCR Real Time.
Analizorul automat este produs în Coreea de Sud și testează prin metoda de analiză moleculară a genelor PCR (Polymerase Chain Reaction), cea mai nouă şi mai sigură metodă pentru depistarea infecțiilor cu Covid-19.
Doctorul Carp a anunțat ieri, 22 martie, că aparatul a fost instalat în laboratorul din cadrul Spitalului Clinic Municipal, este deja operațional și 10 medici sunt pregătiți să deservească laboratorul.
Până în prezent testele se efectuau în laboratorul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Cluj-Napoca, unde de la începutul epidemiei s-au trimis 215 probe, din care au fost operate 150. Aparatul achiziționat la nivel local are capacitatea de a efectua 200 teste/zi.
Dr. Gheorghe Carp a mulțumit companiilor, asociaților și persoanelor fizice din Bihor care au donat în 3 zile peste 1 milion de lei, bani care au fost folosiți pentru achiziția de echipamente de protecție și kituri de laborator. Având în vedere că necesarul lunar pentru aprovizionarea ritmică și eficientă a spitalului este de cca 1,5 milioane euro, orice donație este binevenită în continuare.
Vă informăm că numărul de cont unde se pot dona bani pentru spitalele locale este RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA. Beneficiarul donației este Asociația „Sprijiniți Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea”, având persoană de contact pe dl. Maghiar Marcel, director economic (telefon 0770 319 165).

Purtător de cuvânt

Dr. Țîrț Dorel