Comunicat de presă 24.03.2020 – măsuri de ordine publică

                            Informații privind activități de prevenire a COVID-19 în județul Bihor

Situația statistică actualizată pentru județul Bihor, 24.03.2020, ora 15,00:
– Număr persoane în carantină: 99
– Număr persoane auto-izolate la domiciliu 3272 (1717 titulari ai chestionarelor și 1555 aparținători ai acestora).
În ultimele 24 de ore structurile teritoriale MAI din județul Bihor au desfășurat următoarele activități pentru asigurarea respectării normelor legale impuse în contextul stării de urgență:
•        Polițiștii bihoreni au efectuat 688 de misiuni de verificare la domiciliu a persoanelor aflate în autoizolare. Echipajele Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) au însoțit 8 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare/autoizolare. În aceste misiuni au fost implicate 102 cadre ale IPJ Bihor.
•        Jandarmii bihoreni au însoțit 5 convoaie organizate pentru tranzitarea județului spre zonele de carantinare/autoizolare și au asigurat măsuri de pază și restabilire ordine publică la nivelul celor 2 centre de carantinare active. În cadrul acestor misiuni au fost implicate 73 cadre ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor.
•        Inspectoratul pentru Situații de Urgență Crișana (ISU) a instalat 4 corturi de campanie în Piața 100, pentru plasarea în carantină instituționalizată, sub pază, a persoanelor care nu respectă decizia de autoizolare. De asemenea, angajații ISU au desfășurat misiuni de asigurare la corturile amplasate în PTF Borș.  În cadrul acestor misiuni au fost implicate 24 cadre ISU Crișana.
•        Pentru nerespectarea măsurilor dispuse la nivel național pe timpul stării de urgență au fost aplicate 3 sancțiuni contravenționale.
•        Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea, face un apel către bihoreni să respecte recomandările specialiștilor privind normele de igienă și distanțare socială, precum și prevederile ordonanțelor militare. Reducerea la miminum a riscului de expunere la noul coronavirus este singura cale de a ține sub control răspândirea epidemiei.
•        Precizăm că informările referitoare la numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor COVID-19 efectuate și numărul de teste COVID-19 efectuate se fac doar de la nivel central, prin Grupul de Comunicare Strategică.

Purtător de cuvânt
Dr. Țîrț Dorel