Comunicat de presă 24.09.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 24.09.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:
• 239 persoane internate;
• 2611 persoane vindecate.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 23 septembrie, ora 08.00 – 24 septembrie, ora 08.00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea COVID-19, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 834 de persoane carantinate și 387 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare. În urma controalelor au fost aplicate 10 sancțiuni contravenționale, din care 5 cu avertisment și 5 cu amendă în valoare de 4.500 lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, fiind întocmit un dosar penal pentru încălcarea  prevederilor art. 352 Codul Penal privind zădărnicirea combaterii bolilor. În aceste misiuni au  implicați 279 de polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.

În misiunile desfășurate de Inspectoratul de Jandarmi Județean Bihor au fost implicate 61 de cadre din care 26  în patrule mixte pentru verificarea respectării măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind aplicată 1 sancțiune contravențională cu amendă în valoare de 500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU) au asigurat suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea. În aceste misiuni au fost implicate 17 cadre ISU „Crișana”.

Prefectul Dumitru Țiplea precizează că „votul este o datorie civică a fiecărui cetățean, iar autoritățile au datoria să asigure condițiile de exercitare a acestuia, indiferent de context. În Bihor s-au depus toate diligențele pentru a asigura măsuri optime de siguranță sanitară în cadrul procesului electoral. Fac un apel către alegători să respecte aceste măsuri și să dea dovadă de înțelegere și cooperare cu instituțiile statului, în cazul în care vor apărea situații neprevăzute.”