COMUNICAT DE PRESĂ – 24 aprilie 2019 – privind Ziua Veteranilor de Război

COMUNICAT DE PRESĂ

24 aprilie 2019

privind Ziua Veteranilor de Război

 

Ziua Veteranilor de Război a fost instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 1222/2007 şi se sărbătoreşte în fiecare an la 29 aprilie, în onoarea tuturor militarilor români care au luptat şi şi-au dat viaţa, pe timpul celor două conflagraţii mondiale, pentru apărarea independenţei, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a României.

Anul acesta, data de 29 aprilie coincide cu a doua zi de Paște, astfel încât prin Ordinul Ministrului Apărării Naționale s-a dispus organizarea ceremonialului militar în data de 23 sau 24 aprilie.

La Oradea, Ziua Veteranilor a fost marcată astăzi, 24 aprilie 2019, ora 10:00, ocazie cu care a avut loc o ceremonie militară în Cimitirul Municipal “Rulikowski” din Oradea, la Momumentul eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Monidal.

Ceremonialul a început cu prezentarea onorului, salutarea drapelului de luptă, ocuparea locului în dispozitiv şi intonarea Imnului Naţional al României. Având în vedere că suntem în Săptămâna Mare, preoţii capelani din structurile de apărare, ordine publică și siguranță națională ale Garnizoanei Oradea, nu au oficiat o slujbă de pomenire. Cu toate acestea au făcut precizarea că veteranii de război sunt omagiați astăzi, însă doar printr-un ceremonial miliar urmând ca slujba religioasă pentru veterani să se desfășoare în ziua de 30 mai, cu ocazia Zilei Eroilor și a Înălțării.

La ceremonial au participat Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, membru al Parlamentului European Emilian Pavel, structurile Ministerului Afacerilor Interne din județul Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor precum și alte oficialități și instituții locale, în prezența membrilor Asociaţiei Veteranilor de Război, filiala Bihor, a unor cadre militare active, în rezervă şi în retragere.

Alocuţiuni privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de dl. Ioan Mihaiu, prefect al Județului Bihor, precum si de GL.bg. (r) conf.univ.dr. Vasile Creț.

Ioan Mihaiu: Astăzi este o zi cu o puternică încărcătură emoțională in care îi omagiem pe cei pentru care apărarea ţării a fost crezul suprem, respectându-și legământul față de patrie. Napoleon Bonaparte spunea că dragostea de patrie este cea dintâi religie a curajului și al devotamentului, dar și al onorului militar, valori pe care le-au adus cu ei de pe câmpul de luptă sau din viața militară.”

 Vasile Creț: „Știm foarte bine că în anul 1870, Convenția de la Geneva a hotărât ca militarii care luptă pentru patrie după 25 de ani să primească titlul de veteran de război. Titlul de veteran de război a fost acordat militarilor care au luptat în timpul Războiului de Independență, prin înaltul ordin de către Regele Carol I, în anul 1902.”

Ceremonialul s-a încheiat cu festivitatea de depunere de coroane și jerbe de flori la Monumentul eroilor români căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial de către Instituția Prefectului Județul Bihor, Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Garnizoana Oradea, Serviciul Român de Informații, As. Culturală Cultul Eroilor Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, Partidul Social Democrat, Partidul Național Liberal, Electrica S.A.

Cu deosebită consideraţie,

Cancelaria Prefectului judeţului Bihor