Comunicat de presă 27.12.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 27.12.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 44 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 316 persoane internate;
• 15459 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 637 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 26 decembrie, ora 08:00 – 27 decembrie, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 2039 de persoane carantinate și 896 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 119 de societăți comerciale și 51 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 70 sancțiuni contravenționale, din care 48 cu avertisment scris și 22 cu amenzi în valoare de 15.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 292 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 45 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 21 în patrule mixte, aplicând 5 sancțiuni contravenționale din care 4 cu avertisment scris și 1 cu amendă în valoare de 500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

În vederea verificării modului de respectare a măsurilor de protecție împotriva Covid-19, pompierii militari ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) au efectuat 8 controale independente. Personalul ISU BH asigură în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au
fost implicate 9 cadre ale ISU „Crișana“.

Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, prefectul Dumitru Țiplea face un apel către bihoreni: ”Eforturile noastre, ale tuturor, din ultimele săptămâni, au dus la scăderea numărului de cazuri Covid-19 în Bihor. E dovada clară a faptului că purtarea măștii și respectarea măsurilor sanitare ne ajută să luptăm împotriva răspândirii virusului. De aceea, în contextul sărbătorilor de iarnă, fac un apel către bihoreni să respecte în continuare aceste reguli. Știu că e un moment în care ne-am dori cu toți să fim aproape de cei dragi, de părinți și de bunici. Dar, pentru un moment de bucurie, riscăm să îi pierdem pentru totdeauna. Trebuie să avem, fiecare dintre noi, responsabilitatea de a-i proteja, în speranța că anul viitor vom putea să ne bucurăm alături de ei în momentele de sărbătoare”.