Comunicat de presă 30.10.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 30.10.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 367 persoane internate;
• 3973 persoane vindecate.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 29 octombrie, ora 08.00 – 30 octombrie, ora 08.00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1388 de persoane carantinate și 1479 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 185 societăți comerciale și 97 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 120 de sancțiuni contravenționale, din care 74 cu avertisment scris și 46 cu amenzi în valoare de 9.750 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 209 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 38 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor,  in care 16  în patrule mixte, aplicând 31 sancțiuni contravenționale din care 19 cu avertisment scris și 12 cu amenzi în valoare de 6.000 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU) au asigurat suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea. În aceste misiuni au fost implicate 22 cadre ISU „Crișana”.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.