Comunicat de presă 31.10.2020 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 31.10.2020, ora 8.30, conform datelor centralizate la nivel județean există:
• 361 persoane internate;
• 4243 persoane vindecate.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea, în intervalul 30 octombrie, ora 08:00 – 31 octombrie, ora 8:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea noului coronavirus, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipele mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1370 de persoane carantinate și 1473 de persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 130 societăți comerciale și 73 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 122 de sancțiuni contravenționale, din care 92 cu avertisment scris și 30 cu amenzi în valoare de 14500 de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr.55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. În aceste misiuni au fost implicați 216 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 39 de jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 14 în patrule mixte, aplicând 21 sancțiuni contravenționale din care 21 avertismente scrise pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU) au asigurat suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI), precum și transportul persoanelor suspecte/confirmate ca infectate la Spitalul de Boli Infecțioase Oradea. În aceste misiuni au fost implicate 96 cadre ISU „Crișana”. Inspecția de Prevenire a efectuat 8 misiuni de control, fiind aplicate 8 sancțiuni contravenționale cu avertisment scris, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

În contextul creșterii numărului de cazuri în județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea declară că: „Eforturile noastre de acum se concentrează pe aplatizarea acestei noi curbe, cu mult mai periculoase, și care  pune presiune enormă pe sistemul sanitar. Însă rezolvarea nu este în spitale, ci la fiecare dintre noi, prin prevenție: purtarea măștii, respectarea distanței și aplicarea normelor de igienă elementară. Autoritățile pot să depăși acest impas doar cu sprijinul cetățenilor. Doar printr-un efort comun putem să revenim la un moment dat, și ne-am dori cât mai repede, la viețile noastre normale. Adresez mulțumiri și pe această cale tuturor bihorenilor care respectă regulile sanitare și măsurile de prevenție!”.