COMUNICAT DE PRESĂ privind Ghidul pentru obținerea permisului de conducere

COMUNICAT DE PRESĂ

privind Ghidul pentru obținerea permisului de conducere

 

 

Oferirea unor servicii publice de calitate pentru cetățeni este o prioritate  pentru Instituția Prefectului – județul Bihor, o prioritate asumată și monitorizată constant.

Având în vedere această preocupare, în luna mai 2020, grupul de lucru constituit pentru îmbunătățirea serviciilor publice din județul Bihor a analizat procedurile și cadrul legislativ existent în vederea obținerii permisului de conducere auto.

În acest sens, pe parcursul a trei săptămâni, au avut loc întâlniri cu factorii implicați în procesul de  obținere a permisului de conducere auto (instruire, autorizare, examinare, control și emitere): reprezentanți ai Inspectoratul de Poliție Județean Bihor – Serviciul Circulație Rutieră, ai școlilor de șoferi, ai Agenției Teritoriale a Autorității Rutiere Române Bihor, ai Inspectoratului Teritorial de Stat pentru Controlul Rutier, examinatori ai Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor.

În urma acestei analize a luat naștere Ghidul în 5 pași adresat candidaților care doresc să obțină permisul de conducător auto. Documentul comunică, într-un mod accesibil, informația extrasă din legislație și metodologiile existente în domeniu, constituind astfel, o bună sursă de informare, fiind ușor de parcurs.

De asemenea, încă din faza de instruire, este bine ca viitorii conducători auto să înțeleagă faptul că libertatea conferită de deținerea permisului de conducere auto trebuie echilibrată de responsabilitatea siguranței  personale și a celorlalți participanți la trafic.

În anul 2019, în județul Bihor, au avut loc 569 de accidente  de circulaţie rutieră cauzatoare de vătămări corporale, în urma cărora au fost accidentate 740 de persoane. Dintre acestea, din păcate, 50 au decedat. Așadar, abordarea cu seriozitate a pregătirii teoretice și practice și ulterior, după obținerea permisului, adoptarea unui condus preventiv pe șosea vor diminua numărul de victime în trafic.

La rândul ei, Instituția Prefectului județul Bihor se implică în creșterea siguranței rutiere prin investiții în infrastructura județului. Astfel, pentru anul 2020 s-a alocat o sumă record pentru întreținerea și reabilitarea drumurilor naționale din Bihor, în valoare de peste 44 milioane lei, de două ori mai mare decât întreg bugetul de întreținere din ultimii trei ani. O bună parte din lucrări vizează siguranța rutieră, în special pe DN1, unde traficul este aproape de nivelul unei autostrăzi. Reabilitarea DN76 Oradea-Deva, proiectul așteptat de bihoreni de peste 20 de ani va contribui la creșterea siguranței rutiere și conectarea mai rapidă la Coridorul de Transport Pan-European IV.

Îmbunătățirea serviciului public de examinare în vederea obținerii permisului auto este un demers care va continua în viitorul apropiat cu noi măsuri, printre care și formularea de propuneri legislative care să contribuie nu doar la îmbunătățirea funcționării instituționale și a satisfacției cetățeanului, ci și la creșterea siguranței rutiere din județul Bihor.

 

Cancelaria                                                                                              Oradea, 10.06.2020

Prefectului