MĂSURI COVID-19 BIHOR

RAPORT CANCELARIA PREFECTULUI

MĂSURI COVID-19 BIHOR

 Cancelaria Prefectului a întocmit un raport factual și cronologic cu pașii efectuați și măsurile dispuse de către Instituția Prefectului – Județul Bihor pentru prevenția si limitarea răspândirii noului coronavirus în județul Bihor, de la declansarea alertei globale Covid-19 până la finalul lunii februarie.

23.01.2020 Întâlnire de lucru între prefectul Dumitru Țiplea și reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP Bihor) pentru a stabili măsurile care se impun local, în contextul alertei la nivel global determinată de apariția în provincia Wuhan, China a unor focare de infecție cu un nou coronavirus (2019 nCov).

Conform instrucțiunilor transmise de Ministerului Sănătății – Direcția Generală de Asistență Medicală și Sănătate Publică nr.22 din 22.01.2020, s-a procedat la informarea imediată a tuturor medicilor de familie, unităților sanitare cu paturi, Aeroportului Internațional Oradea și a Facultății de Medicină și Farmacie Oradea cu privire la măsurile și procedurile adoptate de către Grupul tehnic de lucru constituit în regim de urgență la nivelul ministerului.

03.02.2020 Prefectul Dumitru Țiplea convoacă Grupul de suport tehnic din cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al Județului Bihor (CJSU Bihor) pentru gestionarea situațiilor generate de producerea de epidemii, în care se discută planul de măsuri de prevenție împotriva noului coronavirus (Covid-19).

04.02.2020  În cadrul Grupului de suport tehnic din cadrul CJSU Bihor, convocat de prefectul Dumitru Țiplea, se evaluează situația cetățenilor chinezi din județ, precum și a echipamentelor medicale disponibile la nivelul județului pentru prevenție și intervenție. De asemenea, prefectul solicită fiecărei instituții din Grupul de suport tehnic să stabilească un plan propriu de măsuri, care ulterior va fi cuprins în planul județean.

Se face apel public către cetățenii județului Bihor să solicite orice detalii sau să semnaleze, la Telefonul de permanență 0259 418 639 pus la dispoziție de către DSP Bihor, orice posibile simptome ale infecției cu Covid-19. De asemenea, persoanele care au vizitat zonele declarate focar și nu au fost verificate de personal medical avizat, sunt atenționate să ia legătura cu DSP Bihor pentru a se asigura că nu sunt în pericol sau nu prezintă un risc pentru cei din jur.

06.02.2020 Ședința CJSU Bihor în cadrul căreia se aprobă forma finală a Planului Județean de Urgență privind prevenirea și controlul infecțiilor suspecte cu noul coronavirus, precum și a Planului Județean de Urgență în caz de epidemie cu noul coronavirus, care include procedurile operaționale în cazul declanșării epidemiei cu noul coronavirus în Bihor.

Alte măsuri luate de instituțiile din cadrul CSJU pentru a proteja cetățenii județului Bihor:

– la intrarea în țară evaluarea tuturor persoanelor în baza unui chestionar elaborat de către DSP Bihor, precum și distribuția de materiale informative de prevenție;

– în ceea ce privește unitățile de învățământ, asigurarea dotărilor și materialelor necesare pentru a menține igiena corespunzătoare a elevilor;

– la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea, formarea de echipe mixte ale Direcției de Sănătate Publică Bihor și Inspectoratului Județean de Poliție Bihor pentru verificarea stării de sănătate a cetățenilor chinezi care sunt înregistrați cu reședința în județul Bihor și care au călătorit în ultima perioadă: din vizitele făcute la reședințele acestora s-a constatat că se respectă izolarea la domiciliu.

 

10.02.2020  Prin votul membrilor CJSU prezenți la Colegiul Prefectural prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, se adoptă Planurile județene actualizate de măsuri de prevenție și acțiune în cazul unei epidemii de Covid-19.

23.02.2020

Ca urmare a declanșării epidemiei de coronavirus în zonele cu comunități mari de români din Italia, prefectul Dumitru Țiplea convoacă următoarele ședințe:

Ora 11.00 Ședință tehnică la sediul ISU Crișana, în care se punctează detaliile operative ale planului de intervenție în cazul unei epidemii de Covid19 în Bihor;

Ora 16.00 Ședința extraordinară a CJSU Bihor în cadrul căreia prefectul solicită identificarea spațiilor corespunzătoare pentru carantină în cazul declanșării unei epidemii Covid-19, cu respectarea normativelor sanitare prevăzute de Ministerul Sănătății, precum și prezența unui medic la fiecare din punctele de trecere al frontierei din Bihor.

24.02.2020

Ora 08.30 Prefectul Dumitru Țiplea convoacă directorii Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” Oradea, spitalelor din Salonta și Marghita, precum și pe directorul DSP Bihor pentru a stabili măsurile necesare privind asigurarea prezenței permanente a cadrelor medicale în fiecare punct de trecere a frontierei din Bihor

Ora 09.00 Întrunire a CJSU pentru validarea spațiilor de carantină verificate în teren de către reprezentanții DSP Bihor și ISU Crișana. În cadrul întâlnirii prefectul Dumitru Țiplea reiterează necesitatea utilizării unor echipamente de măsurare a temperaturii a persoanelor care intră în țară. Unitatea Primire Urgențe Bihor demarează procesul de achiziție a termometrelor fără contact pentru 25.02.2020. Până la recepția echipamentelor se stabilește folosirea termometrelor din dotarea Spitalului Municipal Oradea, care vor fi distribuite în punctele de acces din Borș, Valea lui Mihai, Salonta și Săcueni.

Ora 10.00 Prefectul Dumitru Țiplea reia ședința operativă cu managerii spitalelor din județul Bihor, cu prezența inspectorului șef  ISU Crișana, col. Sorin Caba, a medicului șef UPU Bihor, dr. Hadrian Borcea, managerul Spitalului Municipal Oradea, dr. Gheorghe Carp și a managerului Serviciului de Ambulanță Județean, dr. Venter Liciniu. În cadrul ședinței se decide:

 1. zonarea județului și alocarea în fiecărei zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri Serviciului de Ambulanță Județean și a Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației
 2. la solicitarea prefectului, se analizează posibilitatea suplimentăriiliniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la 112 pentru județul Bihor având în vedere faptul că suntem județ de graniță, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, pentru gestionarea eficientă a cazurilor; implicarea medicilor de familie pentru a gestiona amenințarea epidemiei cu coronavirus.

25.02.2020

Ora 09.00 Are loc întrunirea medicilor de familie convocată de Direcția Publică de Sănătate Bihor la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea. În cadrul întâlnirii medicii de familie sunt instruiți privind procedura de lucru cu pacienții arondați, în cadrul contextul epidemiologic privind cazurile suspecte de Covid-19.

Bihorul este, astfel, primul județ din țară în care medicii de familie au fost convocați pentru a aplica măsuri de prevenție și a informa cetățenii cu privire la coronavirus.

Ora 09.30  Prefectul Dumitru Țiplea participă alături de reprezentații DSP Bihor la ședința convocată de Ministerul Sănătății, în sistem de videoconferință, în care Ministrul Sănătății, Victor Costache, anunță setul de măsuri luat la nivelul Guvernului privind prevenția Covid19.

26.02.2020 Prefectul Dumitru Țiplea convoacă ședința operativă de monitorizare Covid-19, la care participă reprezentanți ai: Direcției de Sănătate Publică Bihor, Unității de Primire Urgențe, Serviciului de Ambulanță Județean, SMURD, medicilor de familie, structurilor Ministerului Afacerilor Interne din Bihor (arme), Consiliului Județean Bihor, precum și ai Spitalului Municipal Oradea și Spitalului Județean Bihor. Pe ordinea de zi se punctează:

 • scăderea traficului în punctele de trecere ale frontierei la 338 persoane în ultimele 24 de ore, de la aproximativ 1200 de persoane în intervalul precedent;
 • raportarea la nivelul județului Bihor a unui număr de 104 persoane izolate la domiciliu, fără simptome, aflate sub supravegherea medicilor de familie și a DSP Bihor;
 • decizia ca echipaje din partea Inspectoratului Județean de Poliție Bihor să verifice prezența la domiciliu a persoanelor în carantină;
 • activarea centrului de carantină, pe fondul depistării în ultimele 48 de ore a două cazuri suspecte de infecție.

 

27.02.2020 Informare publică din partea Instituției Prefectului – Județul Bihor privind linia Telverde pusă la dispoziția cetățenilor de către Ministerul Sănătății, pentru informații legate de prevenirea infectării cu virusul Covid-19.

27.02.2020 Informare publică din partea Instituției Prefectului – Județul Bihor asupra Măsurilor de carantină privind prevenirea și limitarea efectelor Covid-19, transmise de Ministerul Sănătății și se comunică situația din județul Bihor privind evoluția Covid-19.

28.02.2020 Instituția Prefectului – Județul Bihor emite, conform dispozițiilor prefectului Dumitru Țiplea, o circulară în atenția tuturor primăriilor din județ, precum și către Consiliul Județean Bihor, privind constituirea fondului de rezervă bugetară pentru situații de urgență pentru anul 2020, în vederea asigurării fondurilor necesare pentru prevenția și limitarea Covid-19.

În linie cu măsurile comunicate la nivel național, dar luând în considerare poziționarea la frontieră, în județul Bihor s-au luat următoarele măsuri:

 

 1. Activarea a două spații cu 98 de paturi pregătite de carantină pentru persoanele care intră în țară venind din zone declarate focar de infecție. Spațiile respectă normativelor sanitare fiind: izolate de comunități, cu camere individuale și acces la spații sanitare și au toate facilitățile și utilitățile necesare pentru a asigura un trai decent timp de câteva săptămâni, inclusiv catering;
 2. Zonarea județului și alocarea în fiecare zonă a unui echipaj de intervenție mobilă format din membri Serviciului de Ambulanță Județean și a Unității de Primire Urgențe Bihor, pentru a răspunde cu promptitudine apelurilor populației;
 3. Posibilitatea suplimentării liniilor telefonice și a numărului de dispeceri de la Serviciul de urgență 112, precum și instituirea unei linii dedicate pentru coronavirus, în vederea informării corecte a populației și distribuirea eficientă a cazurilor – măsură anulată la comunicarea numărului unic național Telverde înființat de către Ministerul Sănătății la data de 27.02.2020;
 4. Trei schimburi a câte 2 cadre medicale pentru gardă permanentă în punctele de trecere ale frontierei din județul Bihor;
 5. Achiziția de către SMURD-UPU și distribuirea cu titlu de urgență, prin intermediul spitalelor din municipiu și județ, a 6 termometre fără contact în punctele de trecere terestre ale frontierei din județul Bihor;
 6. Informarea cetățenilor asupra Covid-19 prin intermediul medicilor de familie;
 7. Diseminarea informațiilor cu privire la necesitatea asigurării disponibilului în bugetul primăriilor pentru capitolul situații de urgență, așa cum prevede Legea nr.273/2006 privind finanțele publice locale.

Ca rezultat al eforturilor instituțiilor naționale și din teritoriu, în data de 05.03.2020 în județul Bihor sunt:

 • Zero cazuri de persoane diagnosticate cu Covid-19
 • Zero persoane carantinate
 • 244 persoane aflate sub monitorizare la domiciliu

  

Cancelaria Prefectului                                                                                05.03.2020