Prezentare Serviciul de Ambulanţă Bihor

Serviciul de Ambulanţă Bihor este institutie publica cu personalitate juridică avand scop principal acordarea asistenţei medicale de urgenţă şi transportul medical asistat, utilizând,după caz, personal medical superior şi/sau mediu calificat la diferite niveluri,precum şi conducători auto formaţi ca ambulanţieri.

Activitatea SAJ Bihor se desfasoara pe intreg judetul. Sediul central al unitatii este in Oradea pe strada Sucevei nr 24 si detine 10 substatii (Alesd, Bratca, Ceica, Sacuieni, Beius, Marghita, Suplacu de Barcau, Valea luiMihai, Salonta si Stei). In statia centrala cat si in cele 5 substatii principale (Alesd, Beius, Marghita, Salonta, Stei) funționează 2 compartimente distincte: compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă şi transport medical asistat şi compartimentul de consultaţii de urgenţă şi transport sanitar neasistat.

Compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă are în dotare ambulanţe tip B şi C şi alte mijloace de intervenţie autorizate în vederea asigurării asistenţei medicale de urgenţă cu sau fără medic. În cazul în care echipajele de urgenţă sunt fără medic, acestea vor funcționa cu un asistent medical ca şef de echipaj. Echipajele pot include şi personal voluntar special pregătit. Personalul operativ isi desfasoara activitatea în ture, în sistem 12/24 – 12/48.

Compartimentul de asistenţă medicală de urgenţă efectuează şi transporturi medicale asistate ale pacienţilor critici şi ale celor cu accidentări sau îmbolnăviri acute, care necesită supraveghere din partea unui asistent medical ori medic şi monitorizarea cu echipamentele medicale specifice. Intreaga activitate a SAJ Bihor este coordonata prin intermediul unui dispecerat integrat de un medic coordonator. Solicitarile medicale sunt triate in dispecerat după următoarele criterii:

a)tipul evenimentului şi codul acestuia (roşu, galben sau verde)
b)echipajul cel mai apropiat
c)echipajul cel mai competent
d)mijlocul de intervenţie cel mai potrivit

SAJ Bihor dispune de un numar de 403 angajati din care:

–      39 medici + 10 medici angajati cu timp partial pentru liniile de garda
–      131 asistenti
–      170 ambulanțieri
–      24 personal TESA
–      10 operatori
–      5 brancardieri
–      3 statisticieni
–      5 membri Comitet Director
–      muncitori, ingrijitori, portari

SAJ Bihor are in dotare un numar de 67 autospeciale dintre care 60 operative, 4 neclasificate impartite in categorii dupa cum urmeaza:

–      7 autospeciale de tip C2 –functioneaza cu echipaj format din medic, asistent, ambulantier
–      10 autospeciale de tip A1 -functioneaza cu echipaj format din ambulantier si brancardier
–      4 autospeciale de tip A2 -functioneaza cu echipaj format din ambulantier si brancardier
–      34 autospeciale  B1 si B2 – functioneaza cu echipaj format din medic, asistent, ambulantier (B1) si asistent, ambulantier(B2)
–      7 autospeciale ACD – functioneaza cu echipaj format din medic, ambulantier
–      4 autospeciale neclasificate.

La nivelul anului 2017 s-au inregistrat un numar de 106.110 solicitari prin apelul unic de urgenta 112 din care 84.828 au reprezentat urgențe medicale alocate catre SAJ Bihor. In total, parcul auto al SAJ Bihor a insumat un numar de 3.588.264 kilometri parcursi.