Comunicat de presă 02.02.2022 – privind pregătirile pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL 2021)

Astăzi, 2 februarie, prefectul Dumitru Țiplea a convocat o ședință de lucru a Comisiei Județene privind pregătirile pentru Recensământul Populației și Locuințelor (RPL 2021).

La întâlnire au participat reprezentanții Direcției Județene de Statistică Bihor (DJS), Consiliului Județean Bihor, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Direcției Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului Bihor, Primăriei Municipiului Oradea,  Serviciului de Telecomunicații Speciale și Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor.

Activitățile aflate în desfășurare în acest moment pentru pregătirea RPL 2021 sunt:

– Preluarea datelor existente din surse administrative, pentru fiecare unitate administrativ-teritorială (UAT) din județul Bihor, ca bază pentru RPL 2021, între 1 februarie – 13 martie;

– Recrutarea și instruirea personalului de recensământ, în perioada 28 februarie – 4 martie;

– Implementarea punctelor de autorecenzare dotate cu terminale conectate la internet, în fiecare UAT, până în 10 martie.

Personalul care va implementa recensământul la nivelul județului Bihor cuprinde 718 persoane și este compus din 593 recenzori, 24 recenzori șefi și 101 coordonatori la nivel de UAT-uri.

RPL 2021 este primul recensământ care se realizează exclusiv prin mijloace digitale. Următoarea etapă este cea de auto-recenzare online, în care cetățenii sunt invitați să acceseze www.recensamantromania.ro și să completeze datele, în perioada 14 martie – 15 mai 2022.

Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat importanța RPL 2021, care „stă la baza deciziilor socio-economice privind dezvoltarea unei regiuni. Comunitățile puternice vor fi cele care atrag resurse, fonduri și investitori. Fac un apel către fiecare bihorean să participe la acest recensământ, pentru a sprijini dezvoltarea Bihorului.

În același timp noi, ca autorități, trebuie să maximizăm procesul de culegere a datelor, așa cum am procedat deja la Recensâmântul General Agricol de anul trecut. RPL 2021 presupune un volum mai mare de muncă și un proces mai complex, însă vom colabora îndeaproape cu fiecare instituție implicată în proces, pentru a găsi împreună cele mai eficiente soluții.“

Tot în cadrul ședinței de lucru prefectul Dumitru Țiplea a prezentat materialele de promovare realizate de Instituția Prefectului Județul Bihor în vederea popularizării RPL 2021 în rândul bihorenilor.

 

 

Cancelaria Prefectului                                                                                       Oradea, 02.02.2022

Județul Bihor