Comunicat de presă 02.07.2020 – proiectul ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE

                                                            COMUNICAT DE PRESĂ

modul de training adresat polițiștilor, având ca temă managementul migrației,

în cadrul proiectului ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE

 

 În perioada 01-02 iulie 2020, în cadrul proiectului ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE, Instituția Prefectului județul Bihor, împreună cu partenerii săi: Căpitănia de Poliție a județului Hajdú-Bihar, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor organizează modulul de training adresat polițiștilor, având ca temă managementul migrației.

 Proiectul ROHU 183 SAFE BORDER, SAFER LIFE este implementat prin programul Interreg VA România-Ungaria (www.interreg-rohu.eu) și este finanțat de Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, completat de co-finanțarea națională a celor două state membre participante la program.

 Bugetul proiectului este de 287.904,85 EUR și durata de implementare este de 18 luni, în perioada decembrie 2018-august 2020. Partenerii proiectului sunt Instituția Prefectului județul Bihor, Căpitănia de Poliție a județului Hajdú Bihar, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și Inspectoratul de Poliție Județean Bihor.

Proiectul va îmbunătăți capacitatea administrativă a instituțiilor partenere în managementul frontierei și ordine publică, oferind noi informații despre migrație și impactul în zonă al acestui fenomen. Obiectivele proiectului sunt dezvoltarea unui cadru de cooperare inter – instituțională transfrontalieră în zona Bihor-Hajdú Bihar pentru îmbunătățirea managementului integrat al migrației, elaborarea unei diagnoze privind migrația în zona transfrontalieră Bihor-Hajdú Bihar și intensificarea acțiunilor de informare adresate persoanelor afectate de migrație.

În perioada septembrie 2019 – august 2020 se organizează șase sesiuni de instruire, dintre care două în Ungaria și patru în România, în cadrul cărora aproximativ 150 de polițiști români și maghiari vor fi instruiți de către ofițeri cu experiență relevantă în domeniu din cadrul celor 3 forțe de poliție partenere.

Cu ocazia celui de-al V-lea modul de training organizat în România în perioada 1-2 iulie 2020, un număr 26 de polițiști români și maghiari au ocazia de a face schimb de experiență și de a se perfecționa în domeniul combaterii fenomenului migraționist ilegal, descoperirea falsurilor în documentele de călătorie, precum și folosirea tehnicii și a armamentului din dotare.  

Sesiunea de instruire se desfășoară la Baza Sportivă ”Dinamo”, cu păstrarea regulilor de organizare adaptate situației create de pandemia Covid-19.

”Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia.”