Comunicat de presă 04.03.2022 – privind depunerea Cererii Unice de Plată a fermierilor bihoreni la APIA

Prefectul Dumitru Țiplea solicită primăriilor din Bihor să faciliteze transmiterea adeverințelor fermierilor către Centrul Județean al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în vederea depunerii Cererii Unice de Plată. 

Instituția Prefectului – Județului Bihor a emis o circulară în atenția primăriilor de la nivelul județului Bihor privind fluidizarea procesului de depunere a cererilor unice de plată a fermierilor bihoreni la APIA.

Conform informării, fermierii pot depune în perioada 01 martie – 16 mai Cererea unică de plată prin accesarea aplicației gratuite IPA-Online, fără a se prezenta la Centrele Județene APIA. IPA-Online este o aplicație pusă la dispoziția fermierilor prin intermediul căreia solicitanții de plăti directe UE au posibilitatea de a realiza online operatiunea de digitizare a parcelelor, stabilindu-și astfel declarația de suprafață. De asemenea, aplicația pune la dispoziția beneficiarilor de plăți pentru măsurile de agromediu, respectiv zone defavorizate, uneltele necesare pentru a putea verifica dacă parcela solicitată se regăsește sau nu în una din zonele pentru care se poate aplica pentru măsurile de agromediu, respectiv zone defavorizate.

Completarea declaraţiei de suprafaţă se realizează electronic, folosind aplicaţia IPA-Online la adresa: http://lpis.apia.org.ro/. Totodată, începând cu acest an, fermierii pot semna cererile unice de plată folosind semnătura electronică.

Pentru a fluidiza procesul de depunere al Cererii unice de plată, fermierii trebuie să verifice, împreună cu primăria pe raza căreia dețin terenul, situația înscrierii în Registrul Agricol a terenului, și să permită primăriei transmiterea adeverinței la APIA.

Această măsură vizează evitarea aglomerării la ghișee în contextul pandemiei, precum și urgentarea demersurilor de depunere a dosarelor pentru a se încadra în termenul limită de 16 mai. Menționăm că la nivelul județului Bihor, în evidențele APIA figurează cca 35.000 de fermieri. Depunerea dosarelor pentru plăți trebuie efectuată până la data de 16 mai, pentru ca România să poată accesa finanțarea europeană alocată pentru campania din acest an.

În fiecare an monitorizăm îndeaproape campania de depunere a Cererii Unice de Plată în județul Bihor. Digitalizarea accelerată a procedurilor în ultimii doi ani a avut un impact benefic, fiind în sprijinul fermierilor bihoreni“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Cancelaria Prefectului                                                                                        Oradea, 04.03.2022

Județul Bihor