Comunicat de presă 05.01.2021 – măsuri de ordine publică

Astăzi, 5.01.2021, ora 8:30, conform datelor centralizate la nivel județean există:

• 104 cazuri confirmate în ultimele 24 ore;
• 263 persoane internate;
• 16408 persoane vindecate de la începutul pandemiei;
• 732 persoane decedate de la începutul pandemiei.

Sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea în intervalul 04 ianuarie 2021, ora 08:00 – 05 ianuarie 2021, ora 08:00, structurile teritoriale M.A.I. din județul Bihor au acționat în sistem integrat pentru combaterea răspândirii noului coronavirus, dar și pentru descurajarea faptelor de natură contravențională. Obiectivul acțiunilor a fost de a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2, însă acolo unde s-a impus, echipele de control au luat și măsuri de sancționare a încălcării legislației în vigoare.

Echipe mixte de polițiști și jandarmi au verificat 1326 de persoane carantinate și 614 persoane izolate la domiciliu. De asemenea, echipele mixte au efectuat verificări cu privire la respectarea măsurilor de protecție individuală și a prevederilor legale în vigoare fiind verificate 91 societăți comerciale și 58 mijloace de transport în comun. În urma controalelor au fost aplicate 88 de sancțiuni contravenționale, din care 42 cu avertisment scris și 46 cu amenzi în valoare de 27.500 lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19.

În aceste misiuni au fost implicați 231 polițiști ai Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, precum și 38 de cadre din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, din care 18 în patrule mixte, aplicând 11 sancțiuni contravenționale din care 7 cu avertisment scris și 4 cu amenzi în valoare de 2.500 de lei pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 55/2020.

Echipajele ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana” Bihor (ISU BH) au efectuat 18 de acțiuni de informare a cetățenilor cu privire la măsurile de prevenire a răspândirii infecției cu SARS-CoV-2, în localitățile în care nivelul de infectare cu noul coronavirus este ridicat. Totodată, au asigurat acțiunea de transport vaccinuri împotriva Covid-19. Personalul ISU BH coordonează în permanență suportul operațional și fluxul informațional la nivelul Centrului Județean de Comandă și Coordonare a Intervenției (CJCCI). În misiunile menționate au fost implicate 25 cadre ale ISU „Crișana”.

Prefectul județului Bihor, Dumitru Țiplea declară: „Începem anul cu speranța că vaccinarea ne va permite să revenim cât mai curând la o viață normală, cu toții. Decizia de a ne vaccina ține de fiecare dintre noi, dar numai împreună, printr-un efort comun, vom putea învinge acest război cu virusul. Până atunci însă, trebuie să respectăm în continuare regulile și măsurile sanitare, care și-au dovedit deja eficiența”.