Comunicat de presa 09.06.2021 – programul ceremoniilor organizate cu prilejul Zilei Eroilor

Joi, 10 iunie 2021, începând cu ora 12:00, va avea loc ceremonia militară prilejuită de ZIUA EROILOR.

Manifestările se vor desfășura la Capela Municipală și la mormintele / monumentele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea, după următorul program:

09:00 – 11:30 – Slujba religioasă Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

11:30 – 11:57 – Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski”

11:57 – 11:58 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

11:58 – 12:00  – Intonarea Imnului național al României

12:00 – 12:01  – Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru Eroii Neamului

12:01 – 12:20  – Slujbă de pomenire a Eroilor Neamului

12:20 – 12:40  – Alocuțiuni privind semnificația evenimentului

12:40 – 12:55 –  Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori, succesiv, la:

– Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în primul război mondial

– Monumentul Eroilor Români căzuți în al doilea război mondial

– Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989

– Monumentul Militarilor Unguri cazuți în primul și al doilea război mondial

– Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al doilea război mondial

12:55 – 13:00 – Plecarea persoanei oficiale / încheierea activității.

Ziua Eroilor a fost declarată pentru prima dată sărbătoare națională în 1920, astfel prin Decretul-lege nr. 1693/ 1920 s-a stabilit să fie sărbătorită în aceeași zi cu Înălţarea Domnului Iisus Hristos. În comunism data a fost schimbată, pentru ca în 1995, prin Legea nr. 48, să se proclame din nou Ziua Eroilor în aceași zi cu Înălțarea Domnului, pentru a întări credința că jertfa lor nu a fost în zadar, fiind primiți de-a dreapta Tatălui.

Fără credință în justețea faptelor lor, eroii nu puteau înfăptui idealuri naționale precum Independența și Marea Unire, evenimente centrale în edificarea Statului Român, așa cum îl știm în prezent. Înaintașii noștri și-au dorit ca noi să trăim într-o lume mai bună, mai unită și în bună înțelegere unii cu alții – Europa de azi, fapt ce se datorează în mare măsură celor care au luptat pentru credință, democrație și libertate, principii care stau la baza construcției europene și transatlantice.

În același timp, conștientizăm că trebuie să îi respectăm și pe cetăţenii străini căzuţi pe teritoriul ţării noastre indiferent dacă, într-un anumit moment al istoriei, ne-au fost aliaţi sau inamici.

În data de 10 iunie 2021, la ora 12:00, în toate lăcaşurile de cult se trag clopotele, iar în instituţiile publice şi unităţile de învăţământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.

Totodată, se vor organiza momente de rostire a numelor eroilor români căzuți la datorie, în cadrul ceremoniilor organizate pe plan local, conform Listei eroilor de război căzuți la datorie în războaiele purtate de Armata României – Evidența eroilor identificați dupa locurile de înhumare, document pus la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale, pe site-ul www.mapn.ro accesând următorul link:

 https://veteraniiromaniei.mapn.ro/app/webroot/fileslib/upload/files/nume_eroi_razboi.pdf

O națiune poate fi considerată demnă doar dacă își cinstește eroii și le menține vie memoria.

Cinste și mulțumire lor!

 

Reamintim participanților la eveniment să respecte măsurile sanitare în vigoare.

Cancelaria Prefectului                                                                                   Oradea, 9 iunie 2021

Județul Bihor