Comunicat de presă 12.05.2021 – privind Caravana de consiliere și prevenție organizată de ANPC

Astăzi, 12 mai, în cadrul Instituției Prefectului – Județul Bihor a avut loc o întâlnire cu agenții economici din domeniul HoReCa și serviciilor, în cadrul  Caravanei de consiliere și prevenție, acțiune organizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC).

La ședința de lucru au participat inițiatorii proiectului respectiv președintele ANPC, Claudiu Doloț și directorul general al Direcției Generale Control și Supraveghere Piață și Armonizare Europeană, Paul Silviu Anghel, precum și reprezentanți ai autorităților de la nivelul județului Bihor și municipiului Oradea.

Tema discuțiilor a vizat problemele specifice cu care se confruntă sectorul HoReCa, precum și cele generate de pandemie, cu accent pe măsurile sanitare și modificările legislative în domeniu. În acest sens s-a subliniat necesitatea ca, în contextul relaxării măsurilor de prevenție și a redeschiderii sectorului HoReCa, operatorii economici să fie susținuți în procesul de refamiliarizare cu normele specifice privind protecția consumatorilor, dată fiind perioada de pauză datorată restrângerii activităților.

Președintele ANPC și-a manifestat intenția de a schimba abordarea punând accent pe prevenție și îndrumare în cadrul acțiunilor de control a agenților economici, având în vedere și cadrul normativ al Legii nr.270/2017 privind prevenirea săvârșirii de contravenții.

Totodată a fost adus în discuție Proiectul de ordin privind măsurile de informare a consumatorilor și consiliere a operatorilor economici la intrarea în piețe. Președintele ANPC, inițiatorul documentului, a lansat invitația de a evalua proiectul care se află în dezbatere publică și este disponibil aici:

https://anpc.ro/articol/1588/ordinul-privind-unele-m-suri-de-informare-a-consumatorilor–i-consiliere-a-operatorilor-economici

 

 

Cancelaria Prefectului                                                                          Oradea, 12 mai 2021

Județul Bihor