Comunicat de presă 12.11.2021- privind distribuirea pachetelor prin Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate

30.097 de pachete cu alimente și 30.097 de pachete cu produse de igienă au ajuns în Bihor la beneficiarii Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2021, coordonat de Instituția Prefectului Județul Bihor.

Distribuția celor 60.194 de pachete s-a încheiat la finalul lunii octombrie, conform calendarului stabilit prin ordin de prefect. Pentru a evita deplasările suplimentare și a diminua riscurile legate de răspândirea SARS-CoV-2, beneficiarii au intrat simultan în posesia ambelor pachete.

În vederea gestionării procesului de recepție și distribuție a pachetelor, prefectul Dumitru Țiplea a dispus instituirea unui  Grup de lucru județean, format din reprezentanți ai Instituției Prefectului, ai celor 101 UAT-uri și ai Consiliului Județean Bihor, precum și ai instituțiilor și serviciilor publice deconcentrate. În total un număr de 157 de persoane au fost implicate în derularea în bune condiții a programului.

Fiecare pachet cu alimente din cadrul POAD 2021 conține făină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, carne de vită și pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal și dietetic, și cântărește 25 de kilograme. Coletele cu produse de igienă conțin periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun lichid, șampon pentru copii și șampon pentru adulți, precum și detergent de rufe.

Reamintim că modificarea cadrului legislativ a facilitat distribuirea ajutoarelor alimentare și produselor de igienă către categoriile de persoane cele mai defavorizate, definite conform OUG nr. 84/2020 privind implementarea Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate:

  1. a) familiile şi persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziţie scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
  3. c) persoanele/familiile aflate temporar în situaţii critice de viaţă, respectiv victime ale calamităţilor, persoane dependente, definite conform prezentei ordonanţe de urgenţă, şi în alte situaţii asemănătoare stabilite prin anchetele sociale şi care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate, precum şi persoanele care locuiesc în aşezările informale.

La fel ca și anul trecut, beneficiarii POAD au ridicat simultan ambele pachete. Am avut în vedere atât siguranța sanitară, cât și eficacitatea distribuției, economisind deopotrivă timp pentru beneficiari și pentru persoanele implicate în organizare”, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Precizăm că Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național.

Cancelaria Prefectului                                                                                   Oradea, 12.11.2021

Județul Bihor