Comunicat de presă 15.12.2022 – privind începerea distribuției POAD 2022 – tranșa 5

Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2022 este în curs de implementare sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea. Începând de ieri, 14 decembrie, a început distribuția pachetelor cu alimente către beneficiarii la nivelul județului Bihor.

30.097 de pachete cu alimente, aferente tranșei 5 din POAD 2022, au fost recepționate de către Instituția Prefectului și depozitate în centrele puse la dispoziție de cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor. Conform Ordinului emis de prefect, pachetele pot fi ridicate de beneficiari în intervalul 14-30 decembrie 2022. Precizăm că, pentru a intra în posesia pachetului, beneficiarii din listele alcătuite de primărie trebuie să se prezinte personal, cu un act de identitate valabil, în intervalul menționat.

Fiecare pachet cântărește 25,36 kg și conține faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, carne de vită și pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal și dietetic.

Totodată, în ordinul emis de prefect se solicită ca primăriile să transmită beneficiarilor și informații minimale privind măsurile auxiliare din program, precum:

  • educație cu privire la asigurarea igienei corporale, precum şi a locuinței proprii
  • recomandări culinare şi sfaturi privind echilibrul nutriţional
  • facilitarea accesului la serviciile medicale
  • orientare către servicii sociale, furnizate de angajaţii serviciilor publice de asistenţă socială din primării
  • orientarea în vederea inserţiei profesionale, precum şi sprijin în căutarea unui loc de muncă
  • facilitarea accesului la servicii de consiliere juridică, efectuate de angajaţii primăriilor

“Trebuie să sprijinim, măcar o parte din acești oameni, să devină cetățeni productivi, în primul rând pentru binele fiecăruia dintre ei. “, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Reamintim că beneficiarii programului, conform OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD, sunt:

  1. a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  3. c) persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

POAD este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național. Programul în varianta sa actuală se va încheia în anul 2023.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                            Oradea, 15.12.2022

Județul Bihor