Comunicat de presă 16.01.2024 – privind demersuri pentru prevenirea fraudării alegerilor

Prefectul Dumitru Țiplea face demersuri pentru prevenirea fraudelor în cadrul scrutinelor electorale din 2024.

Instituția Prefectului – Județul Bihor a solicitat Biroului Județean de Administrare a Bazelor de Date privind Evidența Persoanelor Bihor (BJABDEP) un raport privind dinamica stabilirii reședințelor în județul Bihor, aferentă perioadei 2017 – 2023.

Solicitarea vizează respectarea noilor prevederi legislative adoptate în 2023 și corecta desfășurare a proceselor electorale pe parcursul anului 2024. Principalele modificări survenite în cadrul legal prevăd:

– cetățenii care și-au stabilit reședința în circumscripția electorală de mai puțin de 6 luni înaintea datei scrutinului își vor putea exercita dreptul de vot doar în localitatea în care își au domiciliul, în urma modificării Legii nr.115/2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale;

– la o adresă nu pot fi înregistrate cu cartea de identitate mai mult de zece persoane, conform modificării OUG nr. 97/2005 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

Demersul a fost efectuat conform dispozițiilor prefectului, pentru a preveni situații din scrutinele electorale anterioare, când unii cetățeni au solicitat vize de flotant fără îndeplinirea condițiilor legale, fapt care a generat atingerea limitei maxime a numărului de buletine de vot disponibile în unele localități.

Reamintim că, pe fondul nerespectării legii, la alegerile din 2020 față de 6 persoane au fost întocmite dosare de cercetare penală pentru comiterea infracţiunii de fals privind condițiile necesare pentru stabilirea reședinței.

Prefectul Dumitru Țiplea se angajează să “Depunem toate diligențele pentru a proteja procesul electoral, care trebuie să fie transparent și democratic. Alegerea liderilor care ne reprezintă și primesc mandatul de a dezvolta Bihorul și România stă la baza încrederii în democrație. Nu voi permite nimănui să altereze și să trateze fără respectul cuvenit acest drept al cetățenilor!

 

Cancelaria Prefectului – județul Bihor                                                                Oradea, 16.01.2024