Comunicat de presă 17.01.2022 – privind scenariile de funcționare ale unităților de învățământ în județul Bihor

Începând de astăzi, 17 ianuarie, se modifică scenariile de funcționare ale unităților de învățământ în contextul pandemiei. În conformitate cu Ordinul Comun al Ministrului Educației nr. 3030/2022 și al Ministrului Sănătății nr. 82/2022 menținerea deschisă a școlilor este corelată cu gradul de ocupare la nivel județean a paturilor destinate pacienților COVID-19.

Scenariul 1, cu prezență fizică, se desfășoară la un grad de ocupare de maxim 75% a paturilor COVID-19 la nivel județean. În cazul apariției a 3 cazuri confirmate pe o perioadă de 7 zile de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ, se va trece la sistem de îmvățare online pentru o perioadă de 10 zile.

Scenariul 2, în sistem online, se desfășoară la un grad de ocupare de peste 75% a paturilor COVID-19 la nivel județean. Revenirea la școală cu prezență fizică numai după ce gradul de ocupare scade sub 70% la nivel județean.

La nivelul județului Bihor, numărul de paturi destinate pacienților COVID-19 a fost majorat în etape consecutive de la începutul pandemiei, în urma demersurilor efectuate de prefectul Dumitru Țiplea în coordonare cu managerii unităților sanitare. Astfel, în prezent în județul Bihor există 492 de paturi destinate COVID-19, la care se adauga 79 de paturi ATI. Numărul maxim de paturi COVID-19 la nivelul județului Bihor poate fi extins la 82 de paturi ATI și 739 de paturi COVID-19, din care 150 de paturi din dotarea Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Felix, operaționalizate în cursul anului trecut, în urma demersurilor prefectului Dumitru Țiplea.

La data de astăzi, 17 ianuarie, în  Bihor sunt 208 pacienți spitalizați în paturi COVID-19 și 27 de pacienți în paturi ATI. Din totalul de 235 de pacienți COVID-19, 13 provin din alte județe. Rezultă, astfel, că la nivelul județului Bihor gradul de ocupare al paturilor la data de astăzi este de 28%.

Gradul de ocupare al paturilor COVID-19 va fi publicat în fiecare zi de joi pe site-ul Direcției de Sănătate Publică Bihor – http://www.dspbihor.gov.ro.

Prefectul Dumitru Țiplea precizează că „Bihorul are printre cele mai multe paturi dedicate COVID-19 la nivel național, ca rezultat al eforturilor coordonate cu managerii spitalelor din județ. Cu toate acestea, pentru a ne asigura că școlile rămân deschise pentru copiii noștri, fac un apel către bihoreni să fie precauți și să respecte regulile sanitare, în contextul noului val care se prefigurează.

 

 

 

Cancelaria Prefectului                                                                                              Oradea, 17.01.2022

Județul Bihor