Comunicat de presă 18.02.2022 – privind întâlnirea Grupului de lucru mixt pentru romi al județului Bihor

Ieri, 17 februarie, prefectul Dumitru Țiplea a convocat prima ședință de lucru a Grupului de lucru mixt pentru romi al județului Bihor din acest an.

 Temele abordate au cuprins:

– prezentarea și aprobarea Planului de măsuri privind incluziunea cetățenilor români aparținând minorității rome la nivelul județului Bihor;

– prezentarea serviciilor de informare, consiliere și sprijin în găsirea unui loc de muncă pentru membrii comunității;

– identificarea unor modalități de creștere a numărului de mediatori sanitari în comunitățile rome, având în vedere aportul important al acestora în combaterea pandemiei Covid-19;

– dezvoltarea de proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență în vederea reducerii abandonului școlar.

Totodată, în cadrul întâlnirii prefectul Dumitru Țiplea a făcut un apel către liderii comunității în a promova importanța Recensământului Populației și Locuințelor 2021.

O altă intervenție a prefectului a fost legată de modificarea, la inițiativa Instituției Prefectului – Județul Bihor, a Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat.  „Luând în considerare faptul că o parte din persoanele care beneficiază de ajutor social nu au finalizat un nivel de învățământ care să le permită accesul la cursuri de formare și la un loc de muncă, este necesar să se creeze o legătură mai strânsă între beneficiarii de ajutor social și procesul de învățământ prin urmarea cursurilor programului educațional “A doua șansă”. Am obținut o modificare a legii prin care acești cetățeni, prin educație, să își depășească condiția socială și să ducă un trai mai bun“, a subliniat prefectul.

Precizăm că Grupul județean de lucru mixt pentru Romi a fost reorganizat prin ordinul prefectului emis în data din 8 februarie, în vederea aplicării Strategiei naționale de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2021-2027 în județul Bihor. Grupul funcționează în subordinea prefectului, în coordonarea subprefectului și în coordonarea tehnică a Agenției Naționale pentru Romi urmând să se reunească în ședințe lunare.

Cancelaria Prefectului                                                                                          Oradea, 18.02.2022

Județul Bihor