Comunicat de presă 28.06.2022 – privind gestionarea eficientă a resursei de apă la nivelul județului Bihor

Astăzi, 28 iunie, prefectul Dumitru Țiplea a convocat o ședință de lucru în vederea gestionării resursei de apă în contextul prefigurării perioadei caniculare, precum și a secetei pedologice la nivelul județului Bihor.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Administrației Bazinale de Apă Crișuri, Companiei de Apă Oradea S.A., Apă Canal Nord Vest S.A., Direcției Agricole Județene Bihor, Agenției de Protecție a Mediului Bihor, Gărzii de Mediu Bihor și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana“.

Discuțiile au vizat gestionarea eficientă a resurselor de apă, precum și identificarea unor soluții pentru a evita deficiențele de alimentare cu apă potabilă la nivelul județului Bihor. În condițiile meteorologice actuale, de secetă pedologică dublată de caniculă, consumul de apă la nivelul județului înregistrează cote ridicate. La condițiile de mediu se adaugă faptul că resursa de apă este contorizată parțial la nivel rural, iar furtul din rețea nu este incriminat ca faptă penală în cadrul legislativ actual. Aceste aspecte conduc la o risipă a resursei de apă la nivelul județului Bihor, deși prețul per metru cub este unul dintre cele mai mici la nivel național.

Referitor la seceta pedologică, precizăm că prefectul Dumitru Țiplea a dispus prin ordin, în data de 24 iunie, constituirea unei comisii mixte de evaluare estimativă a pagubelor produse de seceta pedologică în județul Bihor.

Pentru ziua de joi, 30 iunie, a fost convocată o videoconferință cu toți primarii bihoreni, pentru a se oferi acestora un set de recomandări, dar și pentru a impune măsuri în vederea gestionării eficiente a consumului de apă la nivelul județului Bihor.

Orice resursă care nu e monitorizată e risipită. Resursa de apă trebuie gestionată corespunzător atât de către populație, cât și de administrațiile locale. Pentru a nu ajunge în situatia în care vom fi nevoiți să impunem restricții, trebuie să luăm de acum măsuri pe toate nivelurile, până la a educa populația asupra importanței evitării risipei de apă“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                                    Oradea, 28.06.2022

Județul Bihor