Comunicat de presă privind vizita de lucru în Bihor a Comisarului General al Gărzii Naționale de Mediu

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Astăzi, 11 august, Comisarul General al Gărzii Naționale de Mediu, Mărioara Artemis Gătej, a participat la o ședință de lucru la Instituția Prefectului – Județul Bihor, în urma invitației prefectului Dumitru Țiplea.

Discuțiile au vizat identificarea unor soluții de închidere a depozitelor cu deșeuri contaminate de la nivelul județului Bihor, a căror neutralizare a fost tergiversată de câteva zeci de ani. Prefectul Dumitru Tiplea a prezentat soluțiile discutate în cadrul întâlnirilor prealabile cu agenții economici responsabili cu gestionarea depozitelor, iar comisarul general Mărioara Gătej a precizat că va prezenta Executivului propunerile prefectului și că există toată deschiderea pentru rezolvarea acestor probleme într-un timp cât mai scurt.

La întâlnire au mai luat parte reprezentanți ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Bihor, precum și ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.

Menționăm că, din totalul de 48 de depozite cu deșeuri contaminate identificate la nivel național, 9 se găsesc în județul Bihor, după cum urmează:

– 2 bataluri cu reziduuri petroliere (gudroane acide), care aparțin SC Petrol Derna SRL,  reprezentată de Romexpert IPURL în calitate de lichidator judiciar;

– 3 halde care aparțin SC Ingens SRL (ex SC Cemtrade SA);

– 1 haldă care aparține SC Fibrocim SRL;

– 1 batal Balc și 1 batal în Dolea, gestionate de Euroconsult SPRL;

– 2 depozite neconforme pentru deşeuri industriale periculoase solide, respectiv lichide, care aparțin SC Sinteza SA.

Cancelaria Prefectului                                                                                  11.08.2020

Județul Bihor