Comunicat de presă 02.07.2021 – privind încheierea etapei de recenzare în teren din cadrul RGA2020

Etapa de aplicare a chestionarelor în teren din cadrul Recensământului General Agricol runda 2020 (RGA2020) de la nivelul județului Bihor se apropie de final. Această etapă a demarat în 10 mai și se va încheia la jumătatea lunii iulie, iar la data de astăzi, 2 iulie, gradul de recenzare în județul Bihor este de 81%.

În acest moment activitatea de recenzare în teren vizează cele cca. 2000 de exploatații agricole cu personalitate juridică din județul Bihor, care au o pondere semnificativă, de aproximativ 35%, din totalul suprafețelor agricole din județ.

În cea mai recentă ședință a Comisiei Județene de Recensământ, prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte al comisiei, a solicitat primarilor bihoreni să faciliteze dialogul recenzorilor cu administratorii acestui tip de exploatații în vederea obținerii de date corecte și complete.

Conform prevederilor legale, răspunsurile la recensământ sunt obligatorii și protejate de lege, fiind utilizare doar în scopuri statistice. Pentru a produce însă date statistice de calitate, avem nevoie de informații corecte de la toți fermierii, indiferent de dimensiunea exploatațiilor. Trebuie să înțelegem că aceste date vor contribui la dezvoltarea atât în România, cât și în Bihor, a unui sector agricol perfomant și competitiv la nivelul Uniunii Europene,” a precizat prefectul Dumitru Țiplea.

Reamintim etapele de desfășurare ale RGA2020, care a fost inițiat în toamna anului trecut:

  1. Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților: până la 30 aprilie 2021
  2. Activitatea în teren

– recensământul de probă (octombrie 2020)

– recensământul propriu-zis (mai – iulie 2021)

– ancheta de control (august 2021)

  1. Procesarea statistică (validarea agregarea și corelarea datelor obținute în teren): mai 2021 – martie 2022
  2. Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor: martie – decembrie 2022.

Cancelaria Prefectului                                                                                            Oradea, 02.07.2021

Județul Bihor