Comunicat de presă 03.07.2020 privind demararea controalelor de verificare a regimului deşeurilor în Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

privind demararea controalelor de verificare a regimului deşeurilor în Bihor

            Din cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) din județul Bihor doar 57 au răspuns circularei privind regimul deşeurilor, care prevede dotarea spațiilor de depozitare cu containere specifice fiecărui tip de deșeu, emisă în cursul lunii iunie de către Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Bihor.

          Prefectul Dumitru Țiplea a dispus ca, în cadrul acțiunilor de inspecţie şi control care se desfășoară în perioada 01 iulie – 14 august pentru verificarea respectării Planului Naţional de Gestionare a Deşeurilor şi a stării de salubrizare a localităţilor, comisarii bihoreni ai Gărzii de Mediu să verifice cu prioritate UAT-urile care nu au răspuns la solicitarea privind respectarea prevederilor Legii nr. 211/2011 referitoare la regimul deşeurilor. Ulterior vor fi verificate și administrațiile locale care au răspuns solicitării, având în vedere că din răspunsurile acestora reiese fie aplicarea incorectă a prevederilor legale, fie parțială.

        Pentru nerespectarea cerințelor impuse prin Legea nr. 211/2011 și OUG nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice vor fi stabilite măsuri, inclusiv de sancționare, a UAT-urilor care au ignorat constant obligația de a oferi populației posibilitatea de a depozita gratuit deșeurile de altă natură decât cele menajere.

            Prefectul Dumitru Țiplea s-a arătat indignat de “modul iresponsabil în care au fost aplicate în Bihor în ultimii ani prevederile legale privind gestionarea deșeurilor. Această stare de fapt trebuie să înceteze și suntem pregătiți să aplicăm sancțiuni celor care nu înțeleg că protejarea mediului este una din prioritățile județului.“

 

Cancelaria Prefectului                                                                                     03.07.2020

Județul Bihor