Comunicat de presa 05.02.2021 – privind aprobarea scenariilor de incepere a scolilor in judetul Bihor

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 5 februarie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar de la nivelul județului Bihor, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment.

Ambele hotărâri au fost aprobate în baza analizei efectuate de Direcția de Sănătate Publică Bihor, privind incidența cumulată a cazurilor Covid-19 confirmate în ultimele 14 zile la nivelul fiecărei localități din județul Bihor.

Conform Hotărârii CJSU Bihor nr. 10, începând de luni, 8 februarie, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor:

  • 449 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul verde, în care 36.106 de elevi vor relua cursurile cu prezența în clasă;
  • 239 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul galben, în care 34.911 de elevi vor fi prezenți în clase, iar 16.291 de elevi vor continua studiile online;
  • 26 de unități de învățământ încep cursurile în scenariul roșu, în care 621 de elevi vor fi prezenți în clase, iar 221 de elevi vor continua studiile online .

Precizăm că hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1000 de locuitori.

Reamintim că, în conformitate cu decizia CNSU nr. 5/2021 și Ordinul Comun al Ministerului Educației și Cercetării și al Ministerului Sănătății nr. 3235/93/2020 din 04 februarie 2021, pentru aprobarea măsurilor de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2, limitele incidențelor care se aplică în stabilirea scenariilor de funcționare a unităților de învățământ sunt:

  1. Scenariul verde – incidență mai mică sau egală cu 1 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;
  2. Scenariul galben – incidență între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
  3. Scenariul roșu – incidență mai mare de 3 cazuri/1.000. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

Tot în ședința de astăzi, CJSU a actualizat prin Hotărârea nr. 9 lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Față de actualizarea aprobată de CJSU în data de 27 ianuarie, numărul localităților din Bihor cu incidență de peste 3 cazuri/1.000 locuitori a scăzut cu 2, de la 7 localități în data de 27 ianuarie, la 5 localități în data de astăzi, 05 februarie. Menționăm, de asemenea, că la această dată, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor Oradea are o incidență de 1,56 cazuri/1.000 locuitori, iar incidența la nivelul județului este 1,16 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localități.

Hotărârea CJSU nr. 9/2021 o puteți parcurge aici.

Hotărârea CJSU nr. 10/2021 o puteți parcurge aici.

Anexa Hotărârii CJSU nr. 10/2021 o puteți parcurge aici.

Cancelaria Prefectului                                                           Oradea, 05 februarie 2021

Județul Bihor