Comunicat de presa 05.02.2021 – privind initierea unei strategii de recuperare a pacientilor post Covid-19 la nivelul judetului Bihor

În cadrul ședinței de lucru cu unitățile sanitare din județul Bihor, prefectul Dumitru Țiplea a pus în discuție necesitatea unei strategii de tratament și recuperare a pacienților post Covid-19 la nivelul întregului județ. „Sindromul” post Covid-19 se manifestă la o parte din pacienții care, după ce depășesc cele 14 zile de fază acută a infecției, rămân cu simptome specifice persistente, necesitând în continuare servicii medicale.  La întâlnire au participat reprezentanți din partea Unității de Primire a Urgențelor (UPU) Oradea, Direcției de Sănătate Publică Bihor (DSP), precum și a 13 spitale din Bihor.

O analiză efectuată în cadrul UPU a indicat că, deși numărul cazurilor noi este în scădere, se constată în schimb o creștere a numărului pacienților cu sechele post Covid-19. În medie, fiecare al 5-lea pacient care se prezintă la UPU are simptome datorate complicațiilor târzii ale bolii, de tipul celor digestive, cardiace, neurologice sau respiratorii. Acești pacienți necesită investigații complexe sau / și internare, blocând astfel paturile destinate cazurilor de urgență. Situația semnalată la UPU apare și în alte secții din sistemul sanitar public, anumite secții non-Covid-19 fiind aglomerate cu pacienți post Covid-19.

Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat că, în acest context, având în vedere că în Bihor s-au înregistrat de la începutul pandemiei peste 20.000 de cazuri Covid-19, este necesară identificarea și implementarea unei strategii pentru tratarea și recuperarea pacienților post Covid-19. În vederea pregătirii strategiei, prefectul a dispus ca DSP Bihor să centralizeze atât serviciile și capacitatea spitalelor, cât și tipurile de complicații și numărul de pacienți post Covid-19 de la nivelul județului Bihor.

„Trebuie să găsim soluții ca sistemul medical să rămână funcțional și centrat pe salvarea pacienților din faza acută a bolii. Totodată consider că, pentru a fi eficientă, terapia de recuperare a pacienților post Covid-19 trebuie pornită timpuriu. Probabil se va implementa și la nivel național un program post Covid-19, dar aș dori ca în Bihor procesul de recuperare să pornească cât mai repede” a mai declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Cancelaria Prefectului                                                           Oradea, 05 februarie 2021

Județul Bihor