Comunicat de presă 05.03.2021- privind Hotărârile 19 și 20

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 5 martie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 08-12 martie, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment de la nivelul județului Bihor.

Ambele hotărâri au fost adoptate luând în considerare formula actualizată de calcul a incidențelor, care, conform Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 8/2021, se realizează prin raportare la totalul  persoanelor cu domiciliul sau reşedinţa în localitatea de referinţă, respectiv totalul cazurilor (inclusiv focarele).

Conform Hotărârii CJSU nr. 20/2021, care intră în vigoare începând cu data de astăzi, 05 martie, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor, 436 de unități funcționează în scenariul verde, 268 în scenariul galben și 10 unități intră în scenariul roșu.

Hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Reamintim scenariile de funcționare a unităților de învățământ:

  1. Scenariul verde – incidență mai mică sau egală cu 1 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;
  2. Scenariul galben – incidență între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
  3. Scenariul roșu – incidență mai mare de 3 cazuri/1.000. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

Tot în ședința de astăzi, CJSU a actualizat prin Hotărârea nr. 19 lista localităților din Bihor în care se impun restricții în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

La data de astăzi, la nivelul județului Bihor există 2 localități (Sălacea și Valea lui Mihai) cu 3 cazuri/1.000 locuitori, iar numărul localităților cu incidență între 1,5 – 3 cazuri/1.000 locuitori a crescut cu 10, de la 8 localități în data de 26 februarie, la 18 localități la data de astăzi, 05 martie.

Oradea rămâne în scenariul galben, având o incidență de 2,41 cazuri/1.000 locuitori, prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, precum și activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole/concerte și a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăși 30% din capacitatea maximă a spațiului și sunt limitate la intervalul orar 06.00-23.00.

La această dată, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor incidența la nivelul județului Bihor este 1,49 de cazuri/1.000 locuitori. Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localități.

Aici puteți parcurge integral Hotărârea CJSU nr. 19/2021:

Aici puteți parcurge integral Hotărârea CJSU nr. 20/2021:

Aici Anexa Hotărârii CJSU nr. 20/2021:

Cancelaria Prefectului                                                                                                     Oradea, 05.03.2021

Județul Bihor