Comunicat de presă 12.02.2021 privind Hotărârile 13 și 14 adoptate de CJSU

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 12 februarie, scenariile de funcționare a unităților din învățământul preuniversitar pentru intervalul 15-19 februarie, precum și lista localităților în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment de la nivelul județului Bihor.

Conform Hotărârii CJSU nr. 14 /2021, care intră în vigoare începând cu data de astăzi, 12 februarie, din cele 714 unități de învățământ din județul Bihor:
• 488 de unități funcționează în scenariul verde, cu 39 de unități mai multe decât la data de 05 februarie;
• 224 de unități funcționează în scenariul galben, cu 15 unități mai puține decât la data de 05 februarie;
• doar 2 unități rămân în scenariul roșu, față de 26 de unități de învățământ la data de 05 februarie.

Hotărârea CJSU va fi actualizată după fiecare vacanță școlară, înainte de reluarea cursurilor sau ori de câte ori este nevoie, pe baza scenariilor actualizate în funcție de evoluția epidemiologică și pe baza criteriului privind rata incidenței cumulate la nivelul fiecărei localități, respectiv numărul total de cazuri noi în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Reamintim scenariile de funcționare a unităților de învățământ:
1. Scenariul verde – incidență mai mică sau egală cu 1 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toate categoriile de antepreșcolari, preșcolari și școlari;
2. Scenariul galben – incidență între 1-3 cazuri/1.000 de locuitori. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, elevii claselor din învățământul primar, precum si pentru elevii claselor terminale din învățământul gimnazial, liceal, profesional si postliceal;
3. Scenariul roșu – incidență mai mare de 3 cazuri/1.000. Activitățile care impun prezența fizică a antepreșcolarilor, preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ sunt permise pentru toți antepreșcolarii și preșcolarii, precum și pentru elevii claselor din învățământul primar.

Tot în ședința de astăzi, CJSU a actualizat prin Hotărârea nr. 13 lista localităților din Bihor în care se impun limitări în domeniile HoReCa, cultural și de divertisment, pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2.

Față de actualizarea aprobată de CJSU în data de 10 februarie, numărul localităților din Bihor cu incidență de peste 3 cazuri/1.000 locuitori a scăzut la 1 (Șinteu), iar numărul localităților cu incidență între 1,5 – 3 cazuri/1.000 locuitori este de 11 localități la data de astăzi, față de 12 localități la data de 10 februarie.

Oradea are, la data de astăzi, o incidență de 1,26 cazuri/1.000 locuitori, prin urmare activitatea cu publicul a restaurantelor și cafenelelor în interior, precum și activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole/concerte și a operatorilor din domeniul jocurilor de noroc sunt permise fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului și sunt limitate la intervalul orar 06.00-23.00. Precizăm că aceste măsuri se aplică în toate localitățile de la nivelul județului Bihor în care incidența nu depășește 1,5 cazuri / 1.000 locuitori.

La această dată, conform analizei Direcției de Sănătate Publică Bihor incidența la nivelul județului Bihor este 0,85 cazuri/1.000 locuitori, exceptând focarele.

Lista localităților în care se impun măsuri de restricționare se actualizează ori de câte ori este nevoie, în urma hotărârilor CJSU Bihor, în funcție de rata de incidență a cazurilor de infectare cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul fiecărei localități.

Aici puteți parcurge integral Hotărârea CJSU nr. 13/2021:

Aici puteți parcurge integral Hotărârea CJSU nr. 14/2021:

Aici puteți parcurge Anexa Hotărârii CJSU nr. 14/2021:

Cancelaria Prefectului                                                                                                                                                     Oradea, 12.02.2021
Județul Bihor