Comunicat de presă 19.02.2021 – privind derularea Programului Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate 2021

Programul Operațional pentru Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) 2021 este în curs de implementare în județul Bihor, sub coordonarea prefectului Dumitru Țiplea. Începând de luni, 22 februarie, beneficiarii pot ridica pachetele de alimente și cu produse de igienă din centrele de distribuție organizate la nivelul fiecărui UAT din județul Bihor.

30.097 de pachete cu alimente și 30.097 de pachete cu produse de igienă, aferente tranșelor 2 și 3 din POAD 2021, au fost recepționate de către Instituția Prefectului și depozitate în centrele puse la dispoziție de cele 101 Unități Administrativ-Teritoriale (UAT) de la nivelul județului Bihor. Pentru ca beneficiarii să poată ridica ambele pachete simultan, evitând deplasările suplimentare și diminuând riscurile legate de răspândirea SARS-CoV-2, operațiunea de recepționare și distribuție a pachetelor a necesitat un efort logistic de 3 săptămâni, care s-a desfășurat în intervalul 28 ianuarie – 17 februarie. Conform Ordinului emis de prefect, pachetele pot fi ridicate de beneficiari în intervalul 22 februarie – 15 martie.

Fiecare pachet cu alimente conține faină albă de grâu, mălai, paste făinoase, ulei, zahăr, orez, conserve cu carne de porc, carne de vită și pateu de ficat de porc, compot, gem de fructe normal și dietetic, și cântărește 25 de kilograme. Coletele cu produse de igienă conțin periuțe de dinți, pastă de dinți, săpun lichid, șampon pentru copii și șampon pentru adulți, precum și detergent de rufe.

“Eficiența procesului de distribuție, prin care beneficiarii ridică ambele pachete deodată, a fost validată cu succes în cursul anului trecut. Am avut în vedere atât siguranța sanitară, cât și eficacitatea distribuției, economisind timp deopotrivă pentru beneficiari și pentru persoanele implicate în organizare“, a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Reamintim că beneficiarii programului, conform OUG nr. 84/2020 pentru stabilirea unor măsuri necesare în vederea implementării Programului Operațional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate – POAD, sunt:

  1. a) familiile și persoanele singure cărora le este stabilit, prin dispoziție scrisă a primarului, dreptul la un venit minim garantat acordat în baza Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare;
  2. b) familiile beneficiare de alocație pentru susținerea familiei acordată în baza Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
  3. c) persoanele/familiile aflate temporar în situații critice de viață, respectiv victime ale calamităților, persoane dependente, definite conform OUG nr. 84/2020 și în alte situații asemănătoare stabilite prin anchetele sociale și care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, precum și persoanele care locuiesc în așezările informale.

Listele nominale cu beneficiari au fost alcătuite de primăriile din județ și vor fi verificate de către Instituția Prefectului. Precizăm că pentru a intra în posesia celor două pachete, beneficiarii din liste trebuie să se prezinte personal, cu un act de identitate valabil, în intervalul menționat.

Lista centrelor de distribuție din fiecare unitate administrativ-teritorială din județul Bihor poate fi consultată aici.

POAD este finanțat în proporție de 85% din Fondul de ajutor european destinat celor mai defavorizate persoane și în proporție de 15% din bugetul național.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                     Oradea, 19.02.2021

Județul Bihor