Comunicat de presă 13.01.2023 – privind eliberarea în regim de urgență a adeverințelor necesare pentru fermieri la cererile de plată către APIA

Prefectul Dumitru Țiplea solicită primăriilor bihorene să accelereze procedurile pentru a sprijini fermierii în depunerea Cererii Unice de Plată la Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Instituția Prefectului – Județul Bihor a emis o circulară în atenția primăriilor din Bihor vizând eliberarea în regim de urgență a adeverințelor necesare pentru fermieri la cererile de plată către Agenţia de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe anul 2023.

În informare se arată că, potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal și zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanțate din Fondul european de garantare agricolă și de la bugetul de stat, primăriile pe raza cărora se află terenurile agricole sunt obligate:

– să informeze în prealabil fermierul cu privire la eliberarea adeverinței;

– să elibereze adeverinţe conform înscrisurilor din registrul agricol fără condiţionarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermier;

– să transmită adeverințele către centrele judeţene sau locale ale APIA la solicitarea acestora.

Având în vedere că sesiunea de depuneri a Cererilor Unice de Plată va începe în 1 martie, primăriilor li se solicită eliberarea cu celeritate a adeverințelor conform înscrisurilor din registrul agricol, fără condiționarea de plata impozitelor sau taxelor locale de către fermieri, care vor putea astfel să se încadreze în termenele prevăzute de legislația în vigoare.

Este de datoria noastră să sprijinim fermierii bihoreni în a obține aceste fonduri. Bihorul este un județ eminamente agricol, iar producătorii agricoli sunt cei care susțin prin munca lor familii și comunități,” a declarat prefectul Dumitru Țiplea.

Cancelaria Prefectului                                                                                             Oradea, 13.01.2023

Județul Bihor