Comunicat de presă 15.03.2022 – privind spațiile de cazare din județul Bihor destinate refugiaților ucraineni

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor (CJSU), prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat în cadrul ședinței de astăzi, 15 martie, lista spațiilor de cazare de la nivelul județului Bihor destinate refugiaților ucraineni.

Lista, întocmită de către Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor, cuprinde 16 unități administrativ-teritoriale care pun la dispoziție locații precum cămine culturale, internate, și baze sportive, etc., precum și 101 operatori privați, de tipul hoteluri, pensiuni, agropensiuni și case de vacanță autorizate.  Conform listei, administrațiile locale pot asigura cazare pentru 422 de persoane și masa pentru 432 de persoane, iar operatorii economici oferă 2.892 de locuri de cazare și pot asigura masa pentru 2. 639 de persoane.

Hotărârea CJSU prevede ca, în vederea utilizării eficiente a fondurilor publice, repartizarea în vederea cazării refugiaților din Ucraina se va face cu prioritate în spaţii puse la dispoziţie de autorităţile publice locale.

Potrivit prevederilor HG nr. 315/2020, în locațiile pentru refugiaţi stabilite de CJSU pentru costuri aferente cazării vor putea fi decontați 50 de lei/zi/persoană în cazul spațiilor puse la dispoziție de autorități sau instituții publice, respectiv 100 de lei/zi/persoană (TVA inclus) sau 230 lei/zi (TVA inclus) în cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, pentru spațiile care aparțin operatorilor economici privați.

Efortul autorităților în asistența refugiaților ucraineni va fi unul pe termen lung. Prin mecanismele adoptate astăzi ne-am asigurat că  acest sprijin va fi constant și eficient.“, a declarant prefectul Dumitru Țiplea.

Aici puteți parcurge în întregime Hotărârea CJSU nr. 5/2022:

bh.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/21/2022/03/Hotarare-nr.-5-CJSU-BIHOR-spatii-cazare-refugiati.pdf

Cancelaria Prefectului                                                                                              Oradea, 15.03.2022

Județul Bihor