Comunicat de presă 17.03.2022 – privind înființarea centrului de asistență a refugiaților ucraineni

Astăzi, 17 martie, prefectul Dumitru Țiplea a convocat o ședință de lucru în vederea înființării unui centru de asistență a refugiaților ucraineni la nivelul județului Bihor.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana“ Bihor, Primăriei Municipiului Oradea, Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Inspectoratului de Jandarmi Județean Bihor, Direcției de Sănătate Publică Bihor, Societății Naționale de Cruce Roșie filiala Bihor, Serviciului pentru Imigrări al județului Bihor, Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Bihor, Direcției Sanitar-Veterinare si Siguranța Alimentelor Bihor, Direcției de Asistență Socială Oradea și Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor.

Discuțiile au vizat operaționalizarea unui centru care să ofere asistență și îndrumare tuturor refugiaților ucraineni care ajung în județul Bihor, la propunerea Primăriei Municipiului Oradea și Fundației Comunitare Oradea.

În centru vor funcționa puncte de: informare în limbile ucraineană și engleză, prim ajutor, asistență medicală, triaj epidemiologic, asistență socială generală și asistență a minorilor, asistență psihologică, dirijare spre locurile de cazare și ocupare a forței de muncă. Centrul va fi prevăzut cu un spațiu de odihnă temporar pentru persoanele aflate în tranzit, precum și un adăpost temporar pentru animalele de companie. Serviciile din cadrul centrului vor fi oferite de către peste 11 instituții publice, precum și de ONG-uri, și se vor putea extinde sau restrânge, în funcție de nevoi. Centrul va fi deschis non-stop, cu regim de permanență pentru serviciile de urgență și la solicitare telefonică pentru serviciile sociale.

Locația a fost stabilită pe Calea Aradului, în cadrul fostului centru comercial Oradea Shopping City, care dispune de spațiu și locuri de parcare suficiente pentru a prelua fluxuri mari de refugiați.

Centrul de asistență va fi înființat în baza unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) și va funcționa în coordonare cu Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervenției Bihor (CJCCI).

Circa 70% din refugiații ucraineni care merg înspre Vest trec prin Bihor. Trebuie să gestionăm integrat și cât mai eficient nevoile lor. Ne propunem să lansăm acest centru până luni, 21 martie.” a precizat prefectul Dumitru Țiplea.

 

Cancelaria Prefectului                                                                                              Oradea, 17.03.2022

Județul Bihor