Comunicat de presă 24.07.2023 – privind restricții de circulație pe drumurile naționale în perioadele de caniculă

Prefectul Dumitru Țiplea a convocat vineri, 21 iulie, o ședință operativă privind condițiile de exploatare adecvată a drumurilor naționale de la nivelul județului Bihor în contextul condițiilor meteorologice actuale de caniculă.

La întâlnire au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier – Bihor (ISCTR), ai Secției de Drumuri Naționale Oradea (SDN) și ai Inspectoratului Județean de Poliție Bihor – Serviciul Rutier (IPJ).

Tema discuțiilor a vizat măsurile legale care se impun, în baza prevederilor Ordonanței de Urgență nr. 43/1997 privind regimul drumurilor cu modificările și completările ulterioare, pentru protejarea și conservarea unor sectoare de drumuri pe fondul prognozei meteorologice din următoarea perioadă, cu temperaturi ridicate de cod portocaliu sau cod roșu. Astfel, s-a evidențiat necesitatea instituirii, când situația o impune, a unor restricții de circulație pentru a preveni degradarea sectoarelor de drum asfaltic pe care se produc deformații ireversibile, cu pierderea stabilității straturilor rutiere, atunci când temperaturile depășesc 36˚C pe timpul zilei. Restricţiile de circulaţie trebuie semnalizate corespunzător și se pot aplica la: categoriile de transport, viteză, perioadele şi intervalele orare, masele şi/sau dimensiunile maxime admise ale vehiculelor ce pot utiliza sectorul respectiv.

Prefectul a solicitat instituțiilor prezente aplicarea cu fermitate a legislației, care prevede aplicarea de contravenții care duc până la imobilizarea autovehiculului și ridicarea plăcuţelor de înmatriculare. Începând de astăzi, 24 iulie, patrule mixte formate din reprezentanți ISCTR și IPJ – Serviciul Rutier vor demara acțiuni de verificare privind respectarea tonajului autorizat și interdicția de a circula în condiții de cod canicular pentru mijloacele de transport mărfuri care se deplasează pe drumurile naționale din județul Bihor.

În ultimii 3 ani am reușit, printr-un efort susținut, să reabilităm aproape toate drumurile naționale din județ și, alături de Consiliul Județean, să punem pe drumul bun infrastructura de transport rutier în Bihor. Acum este de datoria noastră, atât a instituțiilor, cât și a cetățenilor, să o conservăm în cât mai bune condiții. Contez pe instituțiile abilitate să aplice prevederile legale și fac un apel la conducătorii auto vizați să dea dovadă de înțelegere în aceste situații excepționale” a precizat prefectul Dumitru Țiplea

Cancelaria Prefectului                                                                                          Oradea, 24.07.2023

Județul Bihor