Comunicat de presă – manifestări prilejuite de Ziua Eroilor 25 mai 2023

Joi, 25 mai 2023, începând cu ora 09:00, va avea loc ceremonia militară cu prilejul ZILEI EROILOR.

Manifestările se vor desfășura la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, Capela Municipală și monumentele/mormintele eroilor români și străini din Cimitirul Municipal „Rulikowski” Oradea, după următorul program:

09:00 – 11:30 – Sfânta Liturghie de Înălțare a Domnului, săvârșită la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”;

11:30 – 12:00 – Deplasarea de la Biserica Militară „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” la  Capela Municipală din Cimitirul Municipal „Rulikowski”;

12:00 – 12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă;

12:02 – 12:04   –  Intonarea Imnului național al României;

12:04 – 12:05   –  Moment de reculegere în semn de cinstire și pomenire pentru  eroii români și străini;

12:05 – 12:20   – Slujbă de pomenire oficiată de preotul penitenciarului Oradea;

12:20 – 12:35 –  Alocuțiuni privind semnificația Zilei Eroilor;

12:35 – 12:40   –  Scurt moment artistic;

12:40 – 12:55 – Festivitatea depunerii de coroane și jerbe de flori, succesiv, la:

  • Monumentul „Vulturul” al Eroilor Români căzuți în Primul Război Mondial;
  • Monumentul Eroilor Români căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Mormintele Eroilor Români căzuți în Revoluția din Decembrie 1989;
  • Monumentul Eroilor Ruși căzuți în al Doilea Război Mondial;
  • Monumentul Militarilor Unguri căzuți în Primul și al Doilea Război Mondial.

12:55 – 13:00 – Defilarea detașamentului de onoare;

13:00              – Încheierea activității.

România sărbătorește Ziua Eroilor în onoarea curajului și sacrificiului suprem al celor care și-au dedicat viața în slujba țării. În fiecare an, prin Legea nr. 48/1995 s-a restabilit ca Ziua Eroilor să fie comemorată în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, la fel ca în perioada interbelică. Acest fapt întărește credința că jertfa lor nu a fost în zadar, eroii noștri fiind primiți de-a dreapta Tatălui.

Ziua Eroilor este un moment solemn în care ne oprim să reflectăm asupra moștenirii acestor bravi luptători care au dat totul pentru apărarea patriei. Fie că au fost soldați în timpul marilor conflicte ale secolului XX, participanți la Revoluția din decembrie 1989 sau eroi anonimi care și-au pierdut viața în misiuni de pace sau în lupta împotriva terorismului, ei au demonstrat devotament, curaj și spirit de sacrificiu exemplare.

În această zi specială, invităm întreaga națiune română să se unească în recunoștință și solidaritate față de eroii noștri. Oferim respectul nostru necondiționat familiilor celor căzuți în luptă și tuturor veteranilor care au servit cu onoare și curaj. Amintirea lor va dăinui mereu în inimile noastre și vor rămâne eroi eterni ai României. În semn de respect pentru popoarele lumii este adus un omagiu și soldaților străini care au căzut pe teritoriul țării noastre, indiferent dacă ne-au fost inamici sau aliați.

Instituția prefectului – județul Bihor a transmis o informare instituțiilor deconcentrate și autorităților publice locale cu prevederile HG nr. 417/2023 pentru aprobarea Programului manifestărilor prilejuite de Ziua Eroilor – 25 mai 2023 privind următoarele activități:

– în data de 25 mai 2023 – Ziua Eroilor, la ora 12.00, în toate lăcașurile de cult se trag clopotele, iar în instituțiile publice și unitățile de învățământ se păstrează un moment de reculegere. Festivitățile de comemorare a eroilor încep după oficierea Sfintei Liturghii la sărbătoarea Înălțării Domnului.

– autoritățile administrației publice locale, în limita prevederilor bugetare aprobate, pot organiza – în ziua de 25 mai 2023 -, cu sprijinul și participarea garnizoanelor militare, unităților de învățământ, cultelor religioase, asociațiilor de veterani și al altor organizații neguvernamentale, ceremonii de depuneri de coroane și jerbe de flori, precum și programe proprii de comemorare a eroilor României, în funcție de specificul local, în principal la marile mausolee ale eroilor, precum și la cimitire, parcele de onoare și monumente de război;

– manifestări de comemorare a eroilor, cu caracter neoficial, pot avea loc în toate localitățile în care sunt cimitire/parcele de onoare sau monumente ale eroilor români.

Cancelaria Prefectului                                                                  Oradea, 24 mai 2023

Județul Bihor