Comunicat de presă privind manifestările organizate pentru omagierea eroului național Avram Iancu

Sâmbătă, 24 iunie 2023, începând cu ora 09:00, va avea loc ceremonia militară și religioasă organizată cu prilejul omagierii eroului național Avram Iancu.

Evenimentul se va desfășura la bustul lui Avram Iancu din Parcul Traian, municipiul Oradea, după următorul program:

09:00-09:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

09:02-09:05 – Intonarea Imnului național al României

09:05-09:20 – Te-deum în memoria eroului național Avram Iancu

09:20-09:40 – Alocuțiuni ale personalităților prezente

09:40-09:55 – Depunere de coroane și jerbe de flori la bustul lui Avram Iancu

09:55-10:00 – Defilarea detașamentului de onoare

          Onorăm memoria unui erou național, unul dintre pilonii luptei pentru libertate și dreptate în istoria noastră – Avram Iancu. Eroul nostru a trăit într-o epocă tulbure, într-un timp în care destinele poporului român erau supuse unor mari presiuni și amenințări. Cu toate acestea, el a reușit să se ridice mai presus de provocări și să devină o emblemă a curajului, hotărârii și devotamentului pentru cauza națională.

          Lupta lui Avram Iancu a fost una pentru drepturile și autonomia românilor din Transilvania într-un context politic și social extrem de dificil. În acea perioadă, puterile străine exercitau o influență puternică asupra teritoriului nostru, iar drepturile și identitatea poporului român erau amenințate. Avram Iancu nu s-a lăsat intimidat și a înțeles că pentru a-și apăra neamul și cultura, trebuie să se ridice în fața opresiunii și să-i mobilizeze pe toți cei care împărtășeau aceleași idealuri.

          A fost liderul Revoluției din 1848 în Munții Apuseni și a coordonat numeroase acțiuni de rezistență împotriva ocupației străine. El a reușit să unească românii din Transilvania într-un front comun și să creeze o mișcare de rezistență puternică și organizată. În fața adversităților, Avram Iancu a fost o sursă de inspirație pentru mulți, un lider cu viziune și devotament.

Dar Avram Iancu nu a fost doar un lider militar, ci și un promotor al învățământului și culturii românești. El a înțeles că educația este arma cea mai puternică pentru a elibera mințile și a consolida identitatea națională.

          „Crăișorul munților” s-a stins din viață la 10 septembrie 1872 și a fost îngropat cu funeralii naționale la 13 septembrie în Panteonul Moților de la Țebea, județul Hunedoara, lângă „Gorunul lui Horea”.

Cancelaria Prefectului                                                        Oradea, 23 iunie 2023

Județul Bihor