Comunicat de presă – Ziua Drapelului National 26 iunie 2023

Luni, 26 iunie 2023, începând cu ora 11:00, va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Drapelului Național.

Evenimentul va începe la Catedrala Adormirea Maicii Domnului (Biserica cu Lună) și va continua pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea, după următorul program:

11:00-11:25 – Oficierea slujbei de sfințire a drapelului național, la Catedrala Adormirea Maicii Domnului din Oradea

11:25-11:30 – Deplasarea pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea și ocuparea locului în dispozitiv

11:30-11:32 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă

11:32-11:45 – Rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea Zilei Drapelului Național

11:45-11:50 – Primirea drapelului național și legarea la catargul de arborare

11:50-11:51 – Binecuvântarea drapelului care urmează să fie înălțat

11:51-11:52 – Sărutarea drapelului național de către oficialitățile prezente la ceremonie, în ordinea de reprezentare protocolară a instituțiilor statului

11:52-11:55 – Intonarea Imnului național al României și înălțarea drapelului național pe catarg

11:55-12:00 – Defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare

În data 26 iunie sărbătorim Ziua Drapelului Național al României, un moment deosebit pentru întreaga națiune română. Culorile sale vibrante – albastru, galben și roșu – sunt un  simbol al identității noastre, a valorilor pe care le împărtășim și pentru care ne luptăm în fiecare zi. Aceste culori reprezintă curajul, pasiunea, generozitatea, speranța și încrederea care definesc spiritul nostru ca națiune.

Cu o istorie încărcată de semnificație, Drapelul Național al României este o emblemă a democrației și a libertății noastre. Ne amintește de sacrificiile eroilor și martirilor noștri, care au luptat pentru independența și suveranitatea țării noastre. Drapelul nostru ne amintește că suntem o națiune puternică, cu un patrimoniu cultural și istoric bogat, și că suntem responsabili de construirea unui viitor mai bun pentru generațiile următoare.

Ziua Drapelului Național este un prilej de a ne exprima respectul și admirația față de drapelul nostru și față de valorile pe care le reprezintă. Este momentul în care ne reafirmăm angajamentul nostru față de unitatea și coeziunea națională, față de diversitatea și respectul reciproc în cadrul societății noastre.

Cu acest prilej, îndemnăm toți cetățenii să participe la evenimentele organizate cu ocazia acestei sărbători și să arborăm Drapelul Național în semn de respect și recunoștință. Fie că este vorba de instituții publice, școli, companii sau locuințe private, arborarea Drapelului Național este un act de patriotism și de prețuire a valorilor noastre comune.

Tricolorul este al tuturor românilor, indiferent de unde s-ar afla în lume. El este unul din cele patru simboluri naționale ale României și trebuie tratat cu respect.

La mulți ani drag Tricolor!

 

Cancelaria Prefectului                                                                    Oradea, 23 iunie 2023

Județul Bihor