COMUNICAT DE PRESĂ privind vizita premierului Ludovic Orban în județul Bihor

COMUNICAT DE PRESĂ

privind vizita premierului Ludovic Orban în județul Bihor

 

Astăzi, 12 iunie, prim-ministrul Ludovic Orban, împreună cu ministrul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor, Lucian Bode, și cu ministrul Apărării Naționale, Nicolae Ciucă, au efectuat o vizită de lucru în județul Bihor, în cadrul căreia a fost semnat contractul de proiectare și execuție pentru sectorul 3C2 (Biharia-Chiribiș) al autostrăzii A3 Transilvania.

În prima parte a vizitei, membrii Guvernului, însoțiți de prefectul Dumitru Țiplea, precum și de autorități locale, au efectuat o inspecție la Sala de Sport Polivalentă din Oradea, a cărei construcție este finanțată în proporție de 20% de Primăria Municipiului Oradea și de 80% de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii (CNAIR), și care va fi finalizată la jumătatea anului viitor.

Vizita a continuat cu deplasarea pe sectorul de autostradă 3C3 (Biharia), unde premierul Ludovic Orban și ministrul Lucian Bode au participat la semnarea contractului de proiectare și execuție pentru sectorul 3C2, Biharia-Chiribiș, al autostrăzii Transilvania. Sectorul 3C2 are o lungime de 28,55 km, iar contractul are o valoare de 326,51 milioane de lei, fără TVA (aproximativ 69 milioane euro), termenul contractual pentru proiectare fiind de 6 luni, iar termenul pentru execuție de 18 de luni.

„Obiectivul nostru clar, limpede exprimat, și angajamentul nostru este acela de a construi autostrada Transilvania, așa cum a fost gândită. Deja lucrurile sunt coapte și se îndreaptă către o direcție bună. În toate procedurile de licitație va trebui să selectam cele mai bune oferte, de la cei mai buni constructori, care au demonstrat că au capacitatea de a realiza tronsoane de autostrada în termenii contractuali, mai ales în condițiile în care pentru Guvernul pe care îl conduc investițiile în infrastructură sunt prioritate zero.“ a declarat premierul Ludovic Orban.

La eveniment au participat, alături de membrii Executivului, reprezentanți ai CNAIR, ai constructorului, ai autorităților locale, precum și parlamentari din Bihor.

Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a anunțat în cadrul evenimentului că „anul 2020 este anul autostrăzii Transilvania. Tronsonul Chiribiș-Suplacu de Barcău este în procedură de atribuire.Astăzi, CNAIR, pe lângă semnarea acestui contract, a comunicat rezultatul procedurii pentru primul tronson de autostradă din județul Sălaj. Suntem pregătiți, de asemenea, să semnăm contractele pentru toate celelalte tronsoane dintre Nădășelu și Chiribiș.  În acest an autostrada Transilvania a prins viață.”

În încheiere, primul-ministru a menționat și alte proiecte de infrastructură care trebuie demarate, fiind necesare pentru dezvoltarea județului Bihor, precum drumul expres Oradea-Arad, centura Aleșdului și centura Beiuș-Ștei până la Vașcău.

Prefectul Dumitru Țiplea a precizat că „prezența domnului prim-ministru și a miniștrilor Transporturilor și Apărării în Bihor este un semn al interesului deosebit pe care Guvernul îl acordă județului nostru. Aceste proiecte de infrastructură care se concretizează sunt esențiale pentru dezvoltarea Bihorului și vom oferi tot sprijinul necesar pentru realizarea lor.“

 

Cancelaria Prefectului                                                                      Oradea, 12 iunie 2020