Prefectul Dumitru Țiplea a convocat astăzi, 30 iunie, ora 10.00, o videoconferință cu primarii bihoreni privind gestionarea resursei de apă în contextul declanșării codului roșu de caniculă, dar și a modificării condițiilor climatice la nivelul județului Bihor.
La ședință au participat reprezentanții conducerii Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Crișana“, Companiei de Apă Oradea, Administrației Bazinale de Apă Crișuri, precum și reprezentanții celor 101 unități administrativ-teritoriale din Bihor.
Discuțiile au vizat gestionarea eficientă a resurselor de apă atât pe termen scurt, în condițiile codului roșu de caniculă din această perioadă, cât și pe termen lung, în contextul modificărilor climatice în Câmpia de Vest.
Directorul general ABA Crișuri, Pásztor Sándor, a prezentat un raport comparativ privind nivelul mediu al forajelor la nivelul județului, precizând că nivelurile înregistrează valori negative față de anii anterior, astfel: Diosig minus 40 cm, Sălard minus 50 cm, Salonta minus 20 cm, Oradea minus 180 cm, Livada de Bihor minus 200 cm, Tinca minus 60 cm. Directorul ABA Crișuri a subliniat că, deși situația nu este gravă, se impune luarea de măsuri preventive de economisire a apei, pentru a evita o situație de criză, pe fondul prognozelor meteorologice de caniculă din următoarele două luni.
Inspectorul Șef ISU “Crișana”, gen. Sorin Caba, a atras atenția asupra faptului că, de astăzi, la nivelul județului Bihor a fost declanșată starea de cod roșu de caniculă. Gen. Sorin Caba a reamintit faptul că, în urmă cu cca două luni, în data de 5 mai, la nivelul județului Bihor a fost pus în aplicare Planul de măsuri vizând realizarea acţiunilor de cooperare între prefect şi primari pentru atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei. Planul, aprobat de prefectul Dumitru Țiplea, conține măsuri specifice pentru instituții, operatori economici și populație vizând minimizarea riscurilor aferente condițiilor de caniculă.
Directorul Companiei de Apă Oradea, Lucian Chindlea, a prezentat în sinteză Ghidul de bune practici privind exploatarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, elaborat la solicitarea prefectului Dumitru Țiplea. Ghidul oferă primarilor soluții tehnice pe termen lung, în funcție de sursa de apă (de suprafață, de mică adâncime și de mare adâncime), care pot sta la baza următoarelor planuri de investiții privind gestionarea apei la nivelul fiecărei unități-administrativ teritoriale. Directorul CAO a subliniat că în această perioadă consumul de apă potabilă s-a dublat la nivelul județului și principala problemă o reprezintă necontorizarea. O altă problemă identificată de directorul Lucian Chindlea o constituie utilizarea apei potabile pentru culturi și grădini, care aduce un dezechilibru major în sistemul de alimentare cu apă, proiectat și dimensionat pentru nevoi gospodărești, nu pentru irigații.
Prefectul Dumitru Țiplea a subliniat că “Toate datele indică faptul că ne așteaptă o criză a apei potabile în viitor. Resursa de apă scade de la an la an și trebuie gestionată cu maximă responsabilitate. Vom demara, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, o campanie de conștientizare a populației și în special a copiilor, asupra acestor aspecte. Totodată, atrag atenția primarilor să trateze cu prioritate și seriozitate gestionarea consumului de apă la nivel local. Risipa apei potabile trebuie să înceteze, altfel o vom plăti cu toții și, din păcate, copiii noștri o vor resimți cel mai acut.“
Cancelaria Prefectului Oradea, 30.06.2022
Județul Bihor