Recensământul General Agricol runda 2020 (RGA2020) a intrat, începând cu data de 10 mai, în etapa de aplicare a chestionarelor în teren, la nivelul celor 101 unități administrativ-teritoriale din județul Bihor.
Prefectul Dumitru Țiplea, în calitate de președinte al Comisiei Județene de Recensământ, a convocat o ședință de lucru vizând derularea procesului de recenzare la nivelul județului. La întâlnire au participat reprezentanții Consiliului Județean Bihor, Direcției Județene de Statistică Bihor, Direcției pentru Agricultură a Județului Bihor și ai Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară Bihor.
În debutul întâlnirii prefectul a reiterat importanța RGA2020, al cărui obiectiv este de a oferi informaţii esenţiale şi de calitate pentru dezvoltarea sectorului agricol în România, prin participarea la Politica Agricolă Comună la nivel european.
Prin intermediul chestionarelor sunt colectate date şi informaţii statistice privind principalele caracteristici ale exploataţiilor agricole, precum:
- identificarea în teritoriu,
- suprafeţele agricole utilizate,
- efectivele de animale pe specii,
- adăposturile pentru animale şi gestionarea dejecţiilor animaliere,
- persoanele care au desfăşurat activităţi agricole,
- dezvoltarea rurală.
În raportul prezentat în cadrul ședinței au fost evidențiate aspectele necesar a fi îmbunătățite în cadrul recensământului, precum: informarea bihorenilor asupra RGA2020, probleme tehnice la tabletele electronice utilizate de recenzori și gradul scăzut de încărcare a datelor preexistente în platforma Registrului Agricol Electronic de către primării. Prefectul a solicitat autorităților implicate la nivel județean să informeze săptămânal Comisia Județeană de Recensământ cu privire la progresul RGA2020 în județul Bihor.
Totdată, Dumitru Țiplea a lansat un apel către bihoreni „să furnizeze informații corecte și complete în cadrul recensământului. România deține peste 30% din numărul total de exploatații agricole din UE, dar dimensiunile exploatațiilor sunt mult mai mici față de cele de la nivelul uniunii. Datele obținute prin RGA2020 sunt necesare pentru a asigura României, și Bihorului, un sector agricol perfomant și competitiv la nivelul Uniunii Europene.„
RGA2020 este coordonat la nivel național de Comisia Centrală de Recensământ, cu implicarea Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Institutului Național de Statistică, împreună cu structurile din subordinea acestora, și cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicații Speciale. La nivelul județului Bihor în procesul de recenzare sunt implicate peste 750 de persoane.
Etapele de desfășurare ale RGA2020, care a fost inițiat în toamna anului trecut, sunt:
- Proiectarea infrastructurii și planificarea activităților: până la 30 aprilie 2021
- Activitatea în teren
– recensământul de probă (octombrie 2020)
– recensământul propriu-zis (mai – iulie 2021)
– ancheta de control (august 2021)
- Procesarea statistică (validarea agregarea și corelarea datelor obținute în teren): mai 2021 – martie 2022
- Analiza, structurarea și diseminarea rezultatelor: martie – decembrie 2022.
Cancelaria Prefectului Oradea, 17.05.2021
Județul Bihor