Comunicat de presă 28.05.2020 – Comemorarea Zilei Eroilor

 

Discursul prefectului Dumitru Țiplea cu ocazia Zilei Eroilor

 

 “Azi, 28 mai, sărbătorim Ziua Eroilor, prilej cu care onorăm memoria celor care și-au dat viața pentru neam și patrie, bărbați și femei care au luptat, îndurat și înfruntat situații teribile, dar niciodată nu au cedat.

Din 1920, prin Decretul-lege 1693, s-a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii români și străini căzuți pe teritoriul țării noastre. Alegerea de a sărbători eroii în această zi are o dublă semnificație, deoarece sufletele acestora se înălță spre cer, acolo unde se odihnesc cu cei drepți.

Multe dintre faptele de vitejie ale eroilor au rămas în cărțile de istorie, dar și mai multe au fost transmise prin viu grai, urmașilor. Datoria noastră este de a le păstra memoria vie și de a nu lăsa uitate actele de curaj care au dus la realizarea intereselor naționale. Întotdeauna, chiar dacă sunt sau nu sunt cunoscuți, eroii vor reprezenta un model de dăruire, cinste și patriotism pentru noi, de aceea ne revine obligația morală să purtăm în suflet recunoștință pentru sacrificiul lor. Datorită lor suntem azi o națiune unită care trăiește într-o țară liberă și suverană.

Veșnică recunoștință eroilor neamului românesc. Dumnezeu să-i ierte și să-i odihnească în pace!”

Cancelaria Prefectului                                                                                     Oradea, 28 mai 2020

Județul Bihor